print
Ana Glibiciuc: „Viața mea este strâns legată doar de artă”
21.05.2020
1824

-Povestește-ne câteva detalii despre începutul tău în lumea artei. Cum a luat naștere pasiunea pentru artă?

-Pasiunea mea pentru artă prinde contur încă din copilărie, creația artistică fiind cea mai profundă expresie a creativității umane. M-am născut într-o familie de artiști, de la care am primit toată energia necesară pentru a crea. Tatăl activând în calitate de pictor iconograf, iar mama fiind profesoară de arta plastică. Totodată, de la bunei am deprins meseria de designer vestimentar, care a contribuit la dezvoltarea simțului meu artistic și estetic. Mediul în care am crescut este unul dintre darurile cele mai frumoase pe care mi le-a oferit viața. Pot spune că viața mea este strâns legată doar de artă.

-Multe persoane ezită să-și transforme visurile în realitate și mai cu seamă să facă bani pe seama pasiunii lor. În ce circumstanțe a apărut brand-ul Grendeia?

-Grendeia a apărut atunci când am înțeles că am un scop bine definit, fapt ce m-a motivat să creez cu mult drag. Este visul meu dintotdeauna și sunt sigură că nu aş fi ales nimic altceva. Aceste obiective m-au determinat să risc, să încerc, să experimentez, căci doar așa, cred eu, te poți regăsi în ceea ce îți va aduce plăcere zi de zi, dar și un câștig financiar stabil. Pasiunea este o lume aparte, ce îți oferă satisfacție la nivel spiritual, ceea ce este mai important decât banii.

-Având în vedere concurența destul de mare de pe piață, ce aduci nou prin brand-ul tău?

-Pot spune că aduc mai mult o reflectare personală, un mesaj, decât un tipar sau o stofă nouă. Grendeia este o poveste transpusă prin haine, ce îmbină emoție, culoare și energie. Fac totul din plăcere şi asta este cel mai important lucru în domeniul artei. Concurența va exista mereu. Totuși, culmile succesului pot fi atinse doar de cei mai rezistenți și puternici oameni, de cei care luptă cu tot dinadinsul pentru împlinirea propriilor visuri. 

-În 2019 ai participat la cea de-a III a ediție a Festivalului de Modă I.O. „Moldova the Most Fashion Days”, unde ai primit și o diplomă de excelență. Ai putea veni cu o abordare conceptuală a colecției prezentate în cadrul acestui festival?

-Colecția prezentată în cadrul festivalului este destinată pentru sezonul primavară-vară și pornește în sine de la magia anotimpului de primăvară, care aduce cu sine vivacitate, bucurie și frumusețe. Colecția conține piese vestimentare pentru femei și bărbați, unde predomină stilul sport, dar și influențe din stilul casual și cel romantic. De asemenea, această colecție este alcătuită din piese ce urmăresc un tipar bine definit, rochii, jachete-bomber, pantaloni lejeri și bluzițe fine. Trebuie menționat faptul că toate lucrările au cusături, facturi și grafică realizate manual.

-De asemenea, realizezi și portrete la comandă. Spre ce înclini mai mult: pictură sau design vestimentar?

-Pe viitor vreau să mă axez pe ambele domenii, din motiv că-mi place foarte mult ceea ce fac. Nu cred că aș putea renunța la unul dintre ele, însă sunt conștientă de faptul că va trebui să găsesc îndeajuns timp atât pentru pictură, cât și pentru design. În plus, intenționez să colaborez în continuare cu galeriile de artă de peste hotare, dar și să contribui la promovarea designului vestimentar autohton.

-Cum te desparţi de tablouri, atunci când le vinzi?

-Pot afirma cu încredere că este un moment interesant (atunci când îmi vând lucrările), fiindcă uneori e imposibil să repet unele picturi cu aceeași tehnică de exprimare și același mesaj compozițional. Este o emoție unică, redată spontan cu ajutorul pensulei și a tușelor de culoare. Mă bucură mult faptul că tablourile mele sunt apreciate și devin o sursă de inspirație pentru cei care le cumpără. Deci, aceste senzații mă motivează să creez lucrări noi, care ilustrează ceea ce cuvintele nu pot spune.

-Care a fost cea mai mare și interesantă provocare din cariera ta de designer?

-Cred că cea mai mare provocare în design a fost încercarea de a-mi crea propriul brand de haine după absolvirea Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice. De asemenea, lucrul cu clienții, responsabilitatea și atitudinea față de vânzări sunt o provocare oarecum plăcută. Nu știu ce ne rezervă viitorul, dar prezentul e frumos în felul său. Totuși, ce e mai interesant, cred că urmează în curând.

-La ce lucrezi acum, ce noi idei prind contur?

-La momentul de față, pregătesc o serie de lucrări pentru o expozițe de pictură și o carte ce va fi lansată la Paris, împreună cu scriitoarea Olga Căpățînă ( cu care colaborăm și la alte coperți de carte). Suntem de neoprit, avem multe idei frumoase și le implementăm!

Coperta pentru cartea „Mireasa din Kabul” de Olga Căpațînă

-Ce le-ai sugera tinerilor pasionați de artă, pictorilor sau designerilor începători?

-Îi încurajez și pe alții să își realizeze visurile, respectiv să-și creeze o afacere pornită din pasiune. Iar dacă cu tot sufletul te vezi peste ani în lumea artei, dacă ești dispus să muncești mult, să dai dovadă de responsabilitate și să ai nopți nedormite, atunci nu renunța niciodată la scopul propus, nici chiar în cele mai grele momente ale parcursului tău existențial. Implicarea în proiecte de anvergură, alături de oameni care au aceleași visuri și idealuri ca tine îți oferă posibilități deosebite de dezvoltare personală, dar și satisfacția lucrului bine făcut. Viața îți oferă șanse și oportunități, trebuie doar să știi să le folosești.

 

Imagini: Ana Glibiciuc, arhiva personală

Olga Soroceanu, stagiară

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2020 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.