print
(VIDEO) „Sera agricolă” – afacere dezvoltată la Rezina, cu suportul Uniunii Europene
15.06.2020
1542

În acest sens, cu suportul oferit de către Fundația Est-Europeană, asociația a implementat proiectul intitulat „Sera agricolă” în cadrul căruia au implicat persoane de toate vârstele, dar și au mers pe  ideea de învățare pe tot parcursul vieții (Long Life Learning).

„După ce s-a finisat proiectul referitor la îmbătrânirea activă a populației a apărut ideea despre o continuitate a faptului ca persoanele în etate din comuna Pripiceni să poată să se manifeste în continuare și iată a apărut ideea cu sera agricolă – o posibilitate pentru a se manifesta, întrucât la noi populația toată viața s-au ocupat cu agricultura, iar acest proiect este atât o posibilitate de a aplica cunoștințele pe care le posedă, cât și de a acumula noi experiențe”, relatează președinta Asociației Obștești „Picături de suflet”, Elena Guseinov.

Pe cât de binevenită este inițiativa, pe atât și de solicitantă este, întrucât chiar cele mai mici detalii necesită atenție din partea lucrătorilor, după cum susține Elena Guseinov: „Aici s-a implicat și domnul primar, Frunză Iacob, care ne-a ajutat foarte mult. Aceeași conectare la energia electrică și crearea sistemului de irigare prin picurare, sunt unele dintre probleme care ne-ar fi reușit să le realizăm mai greu fără implicarea autorităților. De aceea, acest proiect a fost o manifestare și implicare a întregii comunități”. 

„Eu cred că puțini se lansează în domeniul agriculturii deoarece este multă muncă și nici veniturile nu acoperă cheltuielile, iar un factor important mai e și clima de care depind foarte mult culturile agricole. Dar oricum în ultimul timp am observat multe familii tinere care încep să se ocupe cu agricultura ecologică”, a mai adăugat aceasta.

Un aport semnificativ la crearea și dezvoltarea acestei sere a fost din partea Fundației Est-Europene, care prin banii alocați, a ajutat inițiatorii proiectului să pună afacerea pe roate. „Cred că Fundația Est-Europeană a găsit de cuviință că trebuie să ne susțină proiectul nostru. Astfel, proiectul a fost scris de către doamna Svetlana Tcaci, iar eu fiind președinta asociației am luat sub monitorizarea mea acest proiect pentru a-l continua pentru că și muncitorii angajați sunt cu gândul la dezvoltarea acestui proiect. Din banii alocați, cei 20.000 de euro, a fost procurată sera, a fost procurat sistemul de irigare prin picurare și deja răsadul, iar acum ne ocupăm de sistemul de încălzire pentru anul viitor”, spune administratoarea proiectului.

Sera agricolă, după cum a povestir și Președinta Asociației Obștești „Picături de suflet”, a oferit localnicilor posibilitatea de a se manifesta în domeniul agriculturii, dar și de a acumula noi cunoștințe, iar lucrul în seră pentru ei reprezintă o adevărată plăcere, fapt pe care ni l-a confirmat Eugenia Talpă, una dintre lucrătorii în seră: „Ce să spun, greutăți nu întâlnim, venim cu o dispoziție bună, cu mare plăcere. Se zice că grădinăritul este sufletul omului și fructele, legumele sunt mintea omului”.

Acest proiect este finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat de Suedia prin intermediul Fundației Est-Europene.

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2020 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.