print
Cetățenii moldoveni, activi în cadrul Summitului Diasporelor din Italia
24.11.2017
347

Summitul Național al Diasporelor din Italia a avut loc la Roma, la 18 noiembrie, și a fost organizat de Grupul de lucru 4 „Migrație și dezvoltare" al Consiliului Național pentru Cooperare și Dezvoltare, finanțat de  Agenția Italiană pentru cooperare si dezvoltare, cu sprijinul Fundației pentru Africa Burkina Faso, Fundației Charlemagne, asociațiilor cetățenilor străini, autorităților locale etc.

În debutul evenimentului, Cleophas Adrien Dioma, coordonator al Grupului de lucru 4 „Migrație și Dezvoltare", manager de proiect, a declarat că această prezență numeroasă demonstrează „dorința de a participa și de a construi împreună căi comune, astfel încât activitatea de cooperare internațională să fie una de succes".

Mario Giro, Viceministrul Afacerilor Externe, promotor al proiectului, s-a referit la rolul important al diasporelor în procesul de comunicare, la toate nivelurile, cu instituțiile statului, cu scopul de a crea o migrație circulară și un schimb de beneficii reciproce. 

La eveniment au participat activ mai mulți reprezentanți ai comunității cetățenilor moldoveni din Italia. Andrei Cosoi, reprezentant al Asociației „Solidaritate universală" a venit de la Padova pentru a sprijini această inițiativă.

Tinerii din Asociația „03M" (Nicoleta Hacina și Aurica Danalachi) au atras atenția Viceministrului italian Mario Giro asupra problemelor cu care se confruntă tinerii moldoveni în Italia.

Ludmila Spataru și Alexandru Marcinschi de la Asociația „Baștina" au participat activ în cadrul întâlnirii teritoriale din luna iulie, dar și la Summitul Diasporelor. Alexandru Marcinschi a vorbit, în cadrul evenimentului, din partea delegației asociațiilor din orașul Padova. În discursul său, el a denunțat sistemul oligarhic din Republica Moldova, problemă cu care se confruntă și alte țări în curs de dezvoltare.

„Sunt foarte multe fonduri destinate străinilor, din păcate ele nu ajung la destinație. Cerem o revizuire substanțială a noii legi, pentru a permite de facto participarea asociațiilor de cetățeni străini la cooperarea internațională", a spus Alexandru Marcinschi.

La summit a fost prezentat un document elaborat cu implicarea a 400 de asociații de migranți, 100 de antreprenori migranți și a 30 de tineri, ca rezultat al desfășurării mai multor întruniri de lucru care au avut loc anterior în orașele Florența, Napoli, Padova, Roma, Cagliari, Torino și Milano. Lucrarea „Recomandările diasporei pentru implicarea lor în cooperarea pentru dezvoltare italiană" prezintă noi direcții și oportunități de dialog dintre diaspore și instituțiile de cooperare italiană.

La acest document s-au referit, în discursurile lor, reprezentanți ai delegațiilor cetățenilor străini din Italia, în speranța că inițiativa respectivă va avea continuitate, astfel încât să fie constituit un organ național de reprezentare permanentă a diasporelor la nivel instituțional. 

Aurica DANALACHI, Membru al comitetului de organizare a summitului, secțiunea relații externe

Foto: Currò Giuseppe (Agenția Italiană pentru Cooperare și Dezvoltare) și Aurica Danalachi

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2018 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.