print
„Prin abilitare civică a tinerilor spre o comunitate prosperă” – proiect implementat cu suportul Fundației Est-Europene
17.08.2020
941

Proiectul intitulat „Prin abilitare civică a tinerilor spre o comunitate prosperă” își propune pregătirea unui grup de lideri comunitari cu competențe de participare activă în procesul decizional, dar și mobilizarea tinerilor din satele Cremenciug și Sobari pentru asigurarea participării la viața locală, în special la procesele de luare a deciziilor ce îi vizează.

„La moment s-au implicat peste 200 persoane. Ne dorim mobilizarea tinerilor din comuna Cremenciug, raionul Soroca, pentru asigurarea participării active la viața locală. Între timp au fost stabilite relații prietenoase între tinerii din satele Cremenciug, Sobari și satele vecine, au fost identificate interesele și problemele comune ale tinerilor, am stabilit relații de colaborare cu CRT Dacia, iar tinerii identifică probleme și participă la soluționarea lor”, povestește Maria Beila, director de proiect.

Odată ce a fost identificată problema cu care se confruntă tinerii, au urmat trei luni de instruiri de care au beneficiat 25 de tineri în cadrul a cinci ateliere.

„Problema pe care am identificat-o a fost lipsa condițiilor pentru animarea timpului liber al tinerilor din satul Cremenciug și am depus o cerere de finanțare către Fundația Est-Europeană. , iar din bugetul grantului au fost acoperite cheltuielile pentru: activitatea de lansare a proiectului, înființarea Școlii Tânărului Lider Comunitar, procurarea de echipament, construcția sălii de activități, editarea ziarului, materiale promoționale, campanii de informare, sondaje de opinie, concurs de fotografie și activitatea de finalizare a proiectului”, a mai adăugat Maria Beila. 

Printre tinerii beneficiari ai proiectului se numără și Virginia Bondar care relatează că a reușit să se implice într-o mulțime de activități din cadrul proiectului precum: realizarea sondajelor de opinie, organizarea zilei autoguvernării, editarea ziarului comunitar „Dialog”, crearea condițiilor de odihnă și agrement pentru tineri și crearea unei platforme de comunicare între cetățeni și autorități prin intermediul rețelelor de socializare.

„După părerea mea, proiectul în cauză a avut un impact pozitiv asupra tuturor tinerilor din comunitate deoarece prin intermediul acestuia tinerii au fost încurajați și au fost dezvoltate competențele lor de participare activă la procesul decizional local. Reprezentanți ai diferitor grupuri vulnerabile din satele Cremenciug și Sobari și au fost ghidați pentru a-și promova drepturile și problemele față de autoritățile publice locale și altor factori decizionali. Tinerii au demonstrat că sunt capabili atât să influențeze cât și să contribuie la rezolvarea acestor probleme, ceea ce i-a motivat să participe mai activ și să-și asume anumite responsabilități”, susține Virginia Bondar, beneficiară a proiectului.

 

Acest proiect este implementat cu suportul Fundației Est-Europene în parteneriat cu Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Suedia.

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2020 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.