print
Asociația Obștească „Acva-Chircăieș” din Căușeni își propune să instruiască persoane pentru dezvoltarea localității
20.08.2020
1669

Recent, din dorința de schimbare a lucrurilor și renașterea activismului civic în localitate, asociația a pus în acțiune un nou proiect care are drept scop crearea unui atelier social pentru încadrarea și instruirea grupurilor de persoane marginalizate pentru creșterea capacității localității și dezvoltarea durabilă a acesteia.

„Din motiv că în localitatea noastră nu mai există de ani buni un loc în care cetățenii s-ar aduna să mai discute ceva sau să-și petreacă timpul frumos, cum erau odată șezătorile, ne-am propus că ar fi bine să creăm ceva de genul acesta. Astfel ne-am gândit să venim în susținerea femeilor, tinerilor, persoanelor cu nevoi speciale, pensionarilor și să le oferim instruiri în domeniul educației tehnologice cu scopul ca aceste categorii de persoane să se simtă utile și să învețe să creeze cu mâinile proprii.

Pe lângă crearea atelierului social de cusătorie care va presta diverse servicii, proiectul vine să încadreze persoanele marginalizate în procesul decizional al localității.

Pot să afirm cu mândrie că de la începutul desfășurării proiectului, cetățenii au început să ia parte la tot ce face primăria din localitate. Cetățenii participă activ la toate ședințele organizate de primărie, cum ar fi: ședințele comisiilor de specialitate, consultări publice, ședințele Consiliului Comunal și alte activități de interes public. De asemenea cetățenii cunosc care sunt etapele de implicare a lor în procesul decizional, și chiar avem câteva înaintări și propuneri pentru a îmbunătăți unele lucruri în localitate.

Începutul proiectului se arăta a fi unul foarte activ. Primele întruniri care am reușit să le facem cu cetățenii în luna februarie au fost încununate de interes din partea lor și chiar erau încântați că a venit cineva cu inițiativa de a-i aduna și de a pune în discuție problemele pe care le întâmpină în localitate.

Cred că cea mai mare provocare a fost Consiliul Local, de la care am solicitat o contribuție de 12 500 lei pentru renovarea încăperii destinate atelierului, în urma căreia am primit replici de genul: „puteți împleti ciorapi și acasă”. Acest lucru ne-a dat un imbold să lucrăm mai mult asupra convingerii lor, ca într-un final să obținem și alte beneficii cum ar fi trei spații pentru buna desfășurare a proiectului, pe o perioadă de cinci ani gratuit.

Desigur că o altă provocare este pandemia care ne-a făcut să redirecționăm majoritatea activităților în regim online.

În cadrul proiectului ne-am propus să includem absolut toate femeile din comună, 523 femei, 265 pensionari, dintre care 165 femei, 38 de elevi (cl 7-a, 8-a, 9-a), 22 persoane cu dizabilități și 59 de tineri, astfel, în total 907 persoane țintă.

Până la moment avem 251 de persoane care beneficiază în cadrul proiectului.

Deoarece este prima noastră experiență în scrierea de proiecte de acest fel (proiect de incluziune socială), stăteam la dubii în privința tuturor capitolelor, dar credem că puternica dorință de a schimba ceva în localitate, reflectată în proiect, a fost cheia succesului în obținerea grantului.

Dat fiind faptul că pentru localitatea noastră așa tip de proiect se desfășoară în premieră, iar cetățenii noștri nu au beneficiat niciodată de asemenea activități, putem afirma că proiectul vine ca cel mai minunat lucru care se putea întâmpla în această perioadă în Chircăieștii Noi. Suportul oferit de către Fundația Est-Europeană este un nou început pentru noi toți, este suportul care cuprinde întreaga noastră localitate pentru că vom oferi activități tuturor cetățenilor, începând cu servicii de cusut și până la instruirile celor cointeresați.

Proiectul a obținut suma totală de 440 035,00 lei care cuprinde salariile angajaților în proiect, onorariile experților pentru instruiri în domeniul cunoașterii Administrației Publice Locale și mobilizare comunitară, cheltuieli pentru training-uri, cercuri de interes pentru femei, master-class-uri pentru elevi, materiale promoționale, echipamente cum ar fi utilaje de cusut, țesătură, furnitură, accesorii și deja nemijlocit cheltuieli administrative”, povestește Iulia Culicenco, manager proiect.

Încântați de inițiativă se arată și localnicii care pe lângă noi ocupații în localitatea sa, mai au ocazia să participe, dar și să influențeze într-o oarecare măsură procesele decizionale.

„Am reușit să mă implic în instruire în domeniul cunoașterii Administrației Publice Locale și în domeniul mobilizării comunității. De asemenea fac parte din grup de inițiativă creat. Particip la ședințele consiliului local și urmăresc deciziile luate de consilieri.

Este binevenit acest proiect din considerentul că implică cetățenii în procesul de luarea a deciziilor la nivel local și putem și noi să influențăm deciziile luate de decidenți în favoarea noastră ca locuitori a comunei. De asemenea este binevenit atelierul de cusătorie, unde vom beneficia de serviciu de cusut și cercuri de interes pentru noi, femeile. Nu în ultimul rând binevoim și pentru copiii noștri care vor putea beneficia de instruiri și masterclass-uri”, spune Rodica Ceban, beneficiară a proiectului.

 

Acest proiect este implementat cu suportul Fundației Est-Europene în parteneriat cu Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Suedia.

 

 

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2020 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.