print
Teatrul „Licurici” a prezentat spectacole pentru copiii din diasporă din trei ţări europene
07.11.2017
361

Spectacole în şase oraşe din Italia, Spania şi Portugalia au prezentat, pe parcursul lunii octombrie, actorii Teatrului Republican de Păpuși „Licurici" din Chișinău. Este vorba de spectacolul „Capra cu trei iezi" de Ion Creangă, care a fost jucat în fața copiilor din diasporă, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenţie, directorul adjunct al instituţiei, Vasile Bârnă, a menţionat că cele şase reprezentaţii au avut loc în Republica Italiană (Padova, Ravenna și Milano), Republica Portugheză (Lisabona și Faro) și Regatul Spaniei (Madrid). Potrivit sursei citate, copiii din diasporă au primit cu căldură acest spectacol, la care au participat şi reprezentanţi ai altor etnii: ruşi, ucraineni etc.

Conceput ca o premieră culturală, turneul s-a desfășurat în scopul promovării prin intermediul artei teatrale a valorilor culturale naționale, în particular, a moștenirii literare a clasicilor literaturii.

Surse din cadrul Biroului relații cu diaspora au precizat că prezentarea unui spectacol copiilor din diasporă a fost o solicitare venită din partea profesorilor care activează în cadrul centrelor educaționale, deschise în diasporă și a fost reiterată cu ocazia desfășurării Zilelor Diasporei de către membrii asociațiilor diasporei, precum și de părinții copiilor care au participat la ediția din acest an a Programului guvernamental DOR - Diasporă*Origini*Reveniri.

Astăzi, Teatrul Republican de Păpuşi „Licurici" a plecat într-un alt turneu în oraşul Yuzhno-Sakhalinsk, Rusia, unde vor participa, în perioada 7-11 noiembrie, la Festivalul Internaţional al teatrelor de păpuşi „Na ostrovah ciudes" („Pe insulele minunilor"). Actorii moldoveni vor prezenta spectacolul „Povestea inimii bune" de Jaroslav Vodrazka.

Turneul în țările europene a fost organizat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în parteneriat cu Biroul relații cu diaspora din cadrul Cancelariei de Stat a Guvernului Republicii Moldova, cu susținerea financiară a Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare și cu suportul și implicarea asociațiilor din diasporă.

Sursă: Reporter MOLDPRES/ Nicolae Roibu

 

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2018 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.