print
Ziua Internațională a Cititului Împreună, sărbătorită la Biblioteca Națională a Republicii Moldova
01.02.2018
1181

World Read Aloud Day / Ziua Internațională a Cititului Împreună, se sărbătoreşte în acest an pe 1 februarie şi a fost inițiată de LitWorld (LitWorld.org), o organizație nonprofit fondată în anul 2007. Este o campanie de promovare a bucuriei, frumuseții și beneficiilor lecturii. 

Cu această ocazie, colaboratorii Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova au organizat un flash-mob, mesajul căruia a fost de a încuraja lectura și de a promova cititului împreună.

Directorul general al Bibliotecii Naţionale, Elena Pintilei a încercat să motiveze copiii, tinerii și adulții să citească împreună cu voce tare, într-un sens, să savureze puterea cuvântului scris. Ba mai mult, aceasta a şi accentuat faptul că dreptul la lectură este un drept fundamental și, doar citind împreună, vom putea schimba lumea.

Cei prezenți la eveniment au fost îndemnați să citească împreună cu familia, cu cei dragi; să facă în dar cuiva o carte, deoarece cărțile niciodată nu sunt prea multe! De asemenea, s-a făcut referință la faptul că avem mari personalități care ne-au lăsat ca testament gânduri despre importanța lecturii - bază pentru cultură, cunoaștere și dezvoltare.

Biblioteca Națională a Republicii Moldova încurajează bibliotecile de a promova și de a se implica în organizarea activităților de acest gen cât mai des, activități menite să deschidă drumuri spre lectură și să ajute pe cei din jur sa se bucure de lumina lecturii. 

LitWorld colaborează cu o largă coaliție de parteneri naționali și internaționali pentru a se asigura că tinerii, copiii, adulții din întreaga lume pot experimenta bucuria și puterea de transformare a lecturii, scrisului și povestirii. Mișcarea este bazată pe convingerea că alfabetizarea este un drept universal al omului. Programele oferite de LitWorld sunt adresate tuturor instituțiilor și persoanelor, care au tangențe cu promovarea lecturii.  De acestea pot beneficia școlile, instituțiile preșcolare, bibliotecile, lucrătorii din sectorul social, părinții, etc.

 

Reporter: Tatiana Munteanu

Imagini: Alex Gurduza

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2019 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.