print
10 lucruri din Belgia care pot inspira Moldova: Svetlana Scutelnic
18.04.2016
1510

Svetlana Scutelnic a povestit echipei Stiripozitive.eu 10 lucruri din Belgia care pot inspira Moldova:

1. Mobilitatea

Poți ajunge în orice colț al Belgiei în maxim două ore cu trenul la un preț acceptabil. Din Bruxelles la Paris faci doar o oră și 30 minute cu trenul Thalys. Din Liege, unde locuiam inițial, ajungeam în 30 minute la Maastricht (Olanda) sau la Aachen( Germania), iar Luxemburgul e la o ora și jumătate. Aceasta mobilitate încurajează atât cetățenii, cât și turiștii să călătorească mai mult. În același timp favorizează faptul de a lucra în orașe mai mari sau chiar în țările vecine în preajma frontierelor și a locui în sătucuri liniștite sau orașe mai mici, căci deplasarea nu este o problemă. 

2. Activitățile culturale

Fiind stagiară și mai apoi angajată într-o societate din sectorul evenimentelor, sunt impresionată de numărul de activități culturale organizate aici. Doar într-un singur an au fost 517 festivaluri, neținând cont de alte tipuri de evenimente. Nu ai cum să te plictisești sau să ai motiv de a sta în casa, din toată oferta, neapărat găsești ceva pe plac. Astfel, oamenii socializează, se amuză și sunt mult mai fericiți. Serviciu în domeniul evenimentelor mi-a permis să asist și să fiu pe scenă alături de Stromae, Christophe Willem, James Blunt, Massive Attack, Jean-Pierre Castaldi, Zaz și alții.  

be

3. Orașele și situri-le turistice

Bruges - orașul supranumit Veneția de Nord, datorită canalelor multiple și aerului romantic ce domină, nu în zadar simbolul orașului sunt două lebede, Anvers - orașul diamantelor, Dinant - mic oraș așezat la poalele unei stânci și despărțit de răul Meuse, o priveliște impresionantă datorită mariajului între natură și civilizație. Barajul Lacului de la Gileppe ce îți oferă liniște și zâmbet, Liège cu renumitele 374 scări numite „Montagne de Bueren” (Muntele Bueren), care după o doză de sport până sus, te răsplătesc cu o splendidă panorama a întregului Liège. 

b

b

4. Diversitatea naționalităților

Belgia îți oferă ocazia de a cunoaște mai aprofundat istoria, cultura, economia, mentalitatea mai multor țări din diferite colțuri ale lumii, la o singură serată, de exemplu. Astfel îți îmbogățești cultura generală, dar și contribui la dezvoltarea personală prin comunicarea cu reprezentanții diferitor țări. 

bel

5. Promovarea produselor de calitate

Cele mai cunoscute produse belgiene sunt berea și ciocolata. În Belgia se întâlnesc aproximativ 500 de mărci de bere, cele mai apreciate fiind berile trapiste, adică berile fabricate la mănăstiri, sub controlul călugărilor și care respectă anumite criterii. Din 11 beri trapiste din lume, 6 sunt belgiene. Unele beri precum Orval, sunt atât de cerute de către consumator, încât fabrica nu reușește să satisfacă cantitatea cerută și berea devine foarte greu de găsit. Am avut onoarea să vizitez mănăstirea Orval unde se produce această bere și să aflu mai multe curiozități, legende și specificități ale berii Orval. În ce privește ciocolata, se remarcă extrem prin calitatea, finețea și gustului ei. Renumiți chocolatieri belgieni activează atât aici în țară, cât și peste hotarele ei și promovează acest produs. Cele mai cunoscute mărci sunt: Leonidas, Darcis, Côte d'Or, Galler.

belgia

be

b

6. Sistemul de securitate socială

Acest sistem este atât de dezvoltat încât nimeni nu are frică să-și piardă jobul, știind că șomajul iți asigură o sumă echivalentă a salariului minim ce îți permite să trăiești decent. E de menționat și asigurarea medicală, datorită căreia e rambursat circa 80% din prețul unei consultații la medic. Toate acestea încurajează cetățenii să meargă la medic ori de câte ori este necesar și să acorde o atenție deosebită sănătății. Unele organisme de asigurare medicală oferă chiar și rambursarea abonamentelor sportive sau organizează activități sportive, căci își dau seama că sportul previne apariția unor maladii. 

7. Organizarea numeroase campanii de informare

Aceste campanii de informare și activități diverse sunt organizate pentru a cunoaște mai bine contextul Uniunii Europene, dat fiind faptul că Bruxelles este numit și capitala Europei. Dacă treci prin Bruxelles, nu ezita să vizitezi gratuit Parlamentarium - muzeul Parlamentului European, ce explică în oricare dintre limbile țărilor membre ale Uniunii Europene, istoria și actualitatea UE. Iar dacă ești motivat să lucrezi în una din Instituțiile Europene, studiile la Colegiul Europei din Bruges vor fi un pas important spre o carieră europeană.

belgia

8. Separarea deșeurilor

Belgienii nu se abat de la această regulă. Aici se deosebesc următoarele categorii: resturi biodegradabile, PMC (plastic, metal, carton), sticlă, hârtie și carton, material electronic și informatic, mobilă, haine vechi, produse chimice, lemn și restul. Colectarea acestor categorii se face diferit și prețul este diferit. De exemplu: un sac de resturi biodegradabile te costă mai ieftin decât unul cu resturi nedegradabile, cartonul și sticla sunt gratuite dacă le pui în locuri special amenajate, etc. Această separare a deșeurilor are ca scop tratarea lor diferită ce în final contribuie la reducerea poluării.

9. Informarea populației

Înafara canalelor tradiționale: TV, radio și jurnale, cetățenii și turiștii se pot informa din ziarele puse la dispoziție gratuit în trenuri, metrouri, ecrane în sălile de așteptare ce reflectă obiectiv actualitatea zilei. Să nu uităm că informația este putere, iar un cetățean informat este un cetățean care va lua o decizie bună la un moment potrivit.

bel

10. Respectarea dreptului consumatorului

În Belgia se efectuează regulat teste pentru a verifica dacă caracteristicile și efectele unui produs corespund cu cele menționate în publicitatea lui. În acest gen de analiză sunt implicați specialiști în domeniul respectiv care sunt imparțiali și dezvăluie rezultatele fără a avea frică de reacțiile mărcii produsului respectiv. Astfel, consumatorul devine „regele” care decide ce cumpără și ce nu. Aceste teste sunt difuzate la televizor sau radio - de exemplu emisiunea „On n'est pas des pigeons” (Noi nu suntem hulubi) sau prin intermediul revistelor specializate - „Test Achats” (Testul Cumpărăturilor). Consider că o astfel de inițiativă ar fi mai mult decât binevenita în Moldova”, mărturisește Svetlana Scutelnic pentru Stiripozitive.eu

Sursă foto: Facebook

Autor: Cristina Zeamă

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2020 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.