print
Rezervația peisagistică „La Castel”, între legende și adevăr
24.05.2019
2013

 

„Satul Gordinești este plin de legende. Începând cu legenda denumirii satului, până la cele ale castelului. Se spune că în sat locuia o fată frumoasă de care s-a îndrăgostit un turc. Aceasta a furat-o de la familia ei și a construit un castel pentru a o ține captivă. În prezent acest loc este un muzeu istorico-geologic natural în aer liber”, ne-a relatat profesoara de geografie, Bunazoi Livia.

De la legende la realitate

„Lumea vorbește despre legende, pe când realitatea este cu totul diferită. Acestea sunt multe la număr și datorită poveștilor de dragoste, atrag vizitatorii. De fapt, în pădure a existat un castel adevărat al unui boier, care a fost construit până în anii 1900. Oamenii obișnuiesc să încurce originea acestuia, în legendă este turc, dar în realitate acesta era evreu. Tata a fost cel care a prins cum arăta castelul, iar eu când îl întrebam dacă era diferit de casele în care trăiam noi, el îmi căuta cărțile cu povești și îmi arăta acolo un castel mare și-mi spunea că exact așa a arătat și castelul nostru. Avea 3 etaje și te ridicai cu ajutorul unei scări în formă de spirală, era într-adevăr de o frumusețe rară”, ne-a istorisit profesoara de biologie Violeta Cazacu.

Din spusele localnicilor, Castelul era însoțit de o casă pentru lucrătorii de acolo, care erau fie săteni, fie familii aduse de boieri de origine rusă. Exista și un beci adânc, unde ținea butoaie cu vin gustos, alb și roșu. Clădirea era destinată pentru petrecerea timpului de vară.

„Iarnă boierul stătea în sat. Aici avea o casă frumoasă, dar nu atât de mare. Din sursele pe care eu le am, boierul nu era în relații bune cu familia și nici nu se auzea ca membrii ei să petreacă timpul la castel, însă acestea se trec cu vederea de mulți”, a continuat Violeta Cazacu.

 De la castel la ruine

Violeta Cazacu a povestit despre sfârșitul tragic pe care l-a avut de suferit un loc atât de frumos pentru sat: „A fost distrus complet când au venit sovieticii. La ordinul brigadierului Vodopeanov s-a distrus castelul pentru piatră, care era șlefuită și foarte frumoasă. Aceasta a fost transportată în orașul Edineț unde s-au construit magazine și depozite. Sovieticii au luat de peste tot. Au distrus nu doar în satul nostru, ci și satele din apropiere. Cu părere de rău astăzi găsim doar ruine, stânci frumoase, mai în vale este un loc numit Borta Spumei, dar acesta nu a făcut parte din Castel”.

„Ar trebui ca localnicii, împreună cu Autoritățile locale, să se implice mai des prin dezvoltarea și promovarea regiunii”, ne-a relatat Dumitru Guzun.

Atracție turistică și loc de recreere

Localnicii sunt fericiți că au unde pleca pentru a se recrea și susțin că locurile sunt demne de cunoscut și cercetat. „Chiar dacă castelul a dispărut, frumusețea și magia locului a rămas la fel de cuceritoare. Primăvara, aceasta e regiunea unde apar ghioceii, iar copii sunt dornici să plece în pădure”, ne-a spus Lilia Vicol.

Dumitru Guzun susține că „La Castel” este o locație care devine din ce în ce mai solicitată și trezește interes tot mai multor turiști: „Întreg perimetrul Defileului are o așezare care-i redă o formă și frumusețe mai rară pentru regiunea noastră. Un prieten de-al meu de la centrul Moldovei a zis că ăștia sunt adevărații munți ai Moldovei”.

 

Ilinca Fiodorov

Fotografii: Dumitru Guzun

 

 

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2020 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.