print
Top 5 atracții turistice din nordul Republicii Moldova
27.02.2012
20024

„Știrile pozitive" au realizat un Top 5 al atracțiilor turistice din nordul Moldovei, pentru a fi incluse în următorul traseu turistic al pasionaților de peisaje și locuri inedite. Soroca, Dondușeni, Briceni, Edineț și Râșcani, sunt, împreună cu atracțiile lor turistice, destinațiile pe care le recomandăm cu încredere și pasiune.   

SOROCA. Cetatea Soroca

Scăldată de apele Nistrului, fortăreața medievală din ținutul Sorocii s-a păstrat foarte bine, chiar dacă are peste cinci secole în ziduri. Cetatea Soroca a fost o verigă importantă a lanțului de fortificații de apărare pe Nistru, a principatului Moldovei Istorice. Anul construcției nu este cunoscut și nici nu se știe măcar pe vremea cărui voievod a fost ridicată. Totuși, versiunile cele mai aproape de adevăr par a fi domniile lui Petru Mușat, Alexandru cel Bun, Ștefan cel Mare sau Petru Rareș.

Fiind mult mai mică decât surorile sale cetăți de la Tighina, Cetatea Albă sau Hotin, Cetatea Soroca are în schimb alte atu-uri, cum ar fi forma sa rotundă și frumusețea arhitecturală.

DONDUȘENI. Parcul Național Țaul

Acum mai bine de un secol, teritoriul pe care se află astăzi Parcul Național Țaul a fost pierdut la poker. Norocosul câștigător a vândut mai apoi moșia unui boier din Sankt Petersburg căsătorit cu o moldoveancă. Noul proprietar, Andrei Pommer, l-a invitat pe arhitectul-peisagist Ipolit Vladislavschi-Padalko, faimos în acele timpuri, pentru a pune bazele unui parc. Cel mai mare parc după suprafață dintre Nistru și Prut are peste 150 de specii și forme de arbori și arbuști din cele mai diferite colțuri ale lumii.

Reședința principală a nobilului Andrei Pommer a fost proiectată în stil gotic, iar edificiul a ajuns până în zilele noastre, chiar dacă are nevoie de lucrări de reparație și restaurare.

BRICENI. Țiglăul Corjeuțului

La peste 200 de kilometri de zarva Chișinăului, se găsește Ţiglăul Corjeuţului, o stâncă deosebită, pe vârful căreia liniștea și frumusețea te prind în mrejele lor. Satul Corjeuți are în dotare său mai multe stânci, Țiglăul însă le întrece pe toate după grandoare și formă. Ca să înțelegi adevărata sa măreție, este bine să cobori jos, pe malul Lopatnicului, de unde colosul pare că se i-a de piept cu cerul.

Ani la rând piscul său era ținta participanților la competiții sportive la alpinism, iar astăzi doar pietrarii se mai întrec la scos piatra de la poalele sale.

EDINEȚ. Rezervația „La castel"

În nord-vestul țării, între satele Gordinești și Buzdugeni, există un loc învăluit de mituri, cunoscut cu numele „La castel". În această rezervaţie peisagistică nu veți da de un castel ca în povești, cum s-ar părea la auzul denumirii. Localnicii însă povestesc faptul că un palat minunat s-ar fi aflat, totuși, aici cândva. Pe o pantă din valea râului Racovăţ, ceva mai sus de locul în care se unește cu Bogda, se ridica pe timpuri un castel vestit în tot nordul Moldovei. Se spune că în acest palat s-au ascuns de părinți și ochii lumii doi îndrăgostiți, cuibușorul lor însă a dispărut în negura timpului.

Frumusețea acestui ținut în orice anotimp te face să vrei să revii aici, chiar dacă ai mai fost de nenumărate ori.

RÂȘCANI. Defileul Duruitoarea-Veche

La o zvârlitură de băț de lacul de acumulare Costeşti-Stânca, pe moșia satului Duruitoarea Veche, se află o peșteră și un defileu fără de pereche. Cele mai vechi rămășițele descoperite în cavernă mărturisesc faptul că acum 250-300 mii de ani în ea se adăpostea omul primitiv. Alături de acest monument arheologic se află un defileu, la poalele căruia curge un pârâu cu apele duruitoare, ce sar dintr-o cascadă în alta.

Anume în această vale găsim priveliști de nedescris, un loc ideal pentru odihnă și escapade.

 

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2020 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.