print
Oare ne putem imagină un spectacol de lumini la cariera din Cosăuţi?
18.05.2013
4575

Rodica Socolov | Jurnal de călătorie

De dimineaţă vacanţa noastră la sudul Franţei continua să fie umbrită de o ploaie cu mâncarea de-acasă. Măruntă şi rece. Vântul o arunca nemilos în toate direcţiile, descurajându-ne de-a binelea.

„Ce mai vacanţă!", mă gândeam, înghiţind în tăcere pâine cu dulceaţă la micul dejun de la Le Mas du Lac, un hotel de familie amplasat în apropierea încântătorul sătuc francez Uzes, unde ne retrăsesem pentru câteva zile cu soare.

Dacă eram la Bruxelles, şi nu în vacanţă... La sigur aş fi făcut abstracţie de ploaie. Într-un oraş cu atâtea precipitaţii nu-ţi mai programezi  activitatea în dependenţă de condiţiile meteo. Acolo, deplasarea prin ploaie şi fără umbrelă nu-i o problemă.

Proprietara hotelului Martine, o femeie de-o vârstă mijlocie, cu-o ţinută radiantă de hippy, nu ezită să ne dea o idee. „Pentru o zi... atât de ploioasă", murmura ea, „cred că mai bine v-aţi duce să vedeţi Carierile de Lumini. E la Les Baux-de-Provence. Nu departe de noi", adăugă gazda.

Nu eram sigură că Martine ştia despre ce vorbeşte. O fi citit în catalogul pe care-l zărisem pe măsuţa din faţa căminului. Uneori cunoaştem mai bine ce este altundeva, decât la noi acasă.

Ochii femeii, însă, se agitaseră la pronunţarea cuvântul Artă. Dar mai ales atunci când a întins mâna spre masă, a ridicat catalogul şi a început să-l răsfoiască şi să ne descrie minunea. „Vedeţi?", ne întrebă ea. „Picturile sunt imense. Iar oamenii uite cât de mici!"

Nu-mi puteam închipui o carieră de piatră pictată totalmente cu atâta iscusinţă. Imposibil!

„Mergeţi  azi că plouă. Poate nu va fi prea aglomerat", ne-a îndrumat Martine.

Ploaia continua. Dar spre mirarea noastră ajunşi aproape de Les Baux, pe un drum cu privelişti cutremurător de frumoase, formaţiuni de piatră să stai să le admiri ore în şir, nici nu mai ştiam unde am fi putut parca maşina.

Era valea infernului cu formaţiunile sale albe tăiate în stâncă de calcar de o eroziune de apă. Iar Carierele de Lumini erau chiar fostele cariere Val d'Infer, bogate în bauxită, minereu de calcar de o granulaţie fină. Carierele acestea au fost explorate încă de celto-liguri, pentru edificarea oraşelor antice Glanum şi Arles.

Amfiteatru, Franţa

Domnişoara de la ghişeul de bilete ne invită să facem o călătorie mediteraneană împreună cu Monet, Renoir, Chagall, Van Gogh şi alţi pictori renumiţi, care fiecare în felul său au fost atraşi în partea locului, pentru a imortaliza frumosul.

Culorile mediteraneene aprinse şi contractante au înviat în faţa ochilor noştri cu o intensitate inedită. Dar tablourile nu erau pictate în încăperile de unde fuseseră extrase blocurile de piatră. Ele erau în mişcare, pentru că, de fapt, erau proiectate. 

După cum am aflat mai târziu, Carierele Val d'Infer au fost închise în 1935 din cauza competiţiei pentru materiale de construcţie mai moderne. Acum eu aş numi-o Lumină din Lumini! Şi iată de ce: Puţini dintre cei captivaţi de spectacolele audio-vizuale derulate la Carierele de Lumini îşi dau cu uşurinţă seama că anume acest anturaj a fost o sursă de inspiraţie şi pentru Jean Cocteau, care şi-a turnat aici filmul Testamentul lui Orfeu (1959), dar şi pentru infernul lui Dante Alighieri, conceput pentru Comedia Divină (prima oară tipărită în 1555).

Ambiţioasa idee de transpunere cu ajutorul luminii pe pereţi carierelor Val d'Infer a operelor de artă îi revine totuşi jurnalistului Albert Plécy. Cine dacă nu un jurnalist, mult-pasionat de problematica imaginilor, ar fi putut să dea importanţă acestor evenimente pentru a ajunge la un astfel de raţionament încă în anii 70 ai secolului trecut.

După moartea lui Plécy în 1977 ideea a fost sprijinită de soţia lui Anna, apoi în 2011 preluată de administraţia Les Baux-de-Provence, care au încredinţat inovativul proiect Fundaţiei Spaţiiculturale, recunoscută pentru experimentele sale de abordare diferită a anturajelor culturale.

Carierele de Lumini au fost deschise publicului în martie 2012. În program au fost incluse evenimente culturale referitoare la istoria artelor. Fiecare sală din Carierele de  Lumini ne invită la spectacole care au devenit posibile datorită unor soluţii tehnice speciale, aplicate de Spaţiiculturale şi partenerii lor. 

Instalaţia video de la Carierele de Lumini acoperă cu ajutorul a 70 de proiectoare o suprafaţă de mai mult de 6 mii de metri pătraţi.

O adevărată împărăţie a imaginilor!

Îţi dai seama doar când totul în jurul tău se acoperă de imagini. Totul: pereţii şi pe jos!  

Instalaţiile sonore sunt în 3D. Imaginile sunt transmise foarte omogen prin cablu optic, datorită căruia spectacolele sunt în rezoluţie HD.

La 60 metri adâncime sub lanţul muntos Alpilles îţi trec fiori, mai ales, când apa dă năvală virtual în încăperi, iar tu simţi cât de neputincios rămâi printre nuferi şi vietăţi amfibii.

Îţi poţi trage răsuflarea fiecare 45 de minute, când între spectacole, ţi se oferă posibilitatea să admiri Cariera în splendoarea ei naturală.

Vă imaginaţi o nuntă în sala Van Gogh, care poate fi închiriată anume pentru astfel de ceremonii? Probabil costă mult. Poate mai bine am încerca să iluminăm cariera de la Cosăuţi?

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2020 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.