print
(Video) Piesa shakespeariană „Hamlet” jucată în premieră oficială de către 11 deținuți pe viață
19.09.2016
1253

În curtea celei mai securizate închisori din țară, nr. 17 de la Rezina, 11 deținuți pe viață au intrat în pielea personajelor, după piesa „Hamlet” alături de alți patru actori profesioniști de la Teatrului Național „Mihai Eminescu”, demonstrând că prin teatru pot schimba direcția lucrurilor în societate.

aqwsertyui

Locurile pentru spectatori amenajate în curtea penitenciarului (Autor foto: Nicolae Pojoga)

Fiecare detaliu a fost gândit, de la costumele confecționate în condiții de penitenciar și exercițiile de vorbire scenică, expresie corporală și însușire a textelor, până la decorațiunile de pe scenă.

wer5678

qwertyuio

„Astăzi este premiera oficială, pot să zic că noi am avut mai multe premiere, pentru că ei au mai jucat această piesă pentru colegii lor condamnați, pentru rude. Avem încrederea și credem că vom ieși cu acest spectacol pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu”. În rest, ne vom îngriji de ceea ce am construit aici, vom veni sistematic să vedem cum decurg lucrurile, să vedem dacă băieții sunt bine”, remarcă Luminița Țâcu, regizoare.

wertyu

Rolul prințului Hamlet l-a avut unul dintre deținuții pe viață, care în curând va împlinit 15 ani petrecuți după gratii.

AQWERTYU

„Îmi făceam griji nu atât spectacol, dar de emoțiile care le aveam. Nu vreau să se termine acest proiect astăzi, pentru că acești actori, regizori ne sunt ca o familie. E foarte greu să știu că de mâine ei nu vor mai fi cu noi, e absurd. Noi am muncit împreună aproape cinci luni și zilnic, înafară de sâmbătă și duminică, am lucrat de dimineață începând cu ora 08:30, până seara ora 08:00, pentru noi asta este o muncă colosală”, spune Sergiu Movilean, rolul prințului Hamlet.

asdrftgy

Sursa foto: moldova.org, (Autor Foto: Nicolae Pojoga)

Terapia prin teatru a fost simțită nu numai de către actorii de pe scenă, dar și de către invitați.

QWERTYU

WE4RT6789

„E o seară foarte emoționantă. De fapt, proiectul este foarte desfășurat, mi-amintesc de prima etapă a regizoarei Luminița Țâcu și a directorului de proiect Mihai Fusu când au lucrat cu copii din penitenciar și acel rezultat l-au adus la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Când mergeam spre aceea vizionare, mă întrebam dacă am batista la mine, pentru că mă așteptam la o ciuruire a sufletului extraordinară. Astăzi, la cea de-a doua etapă, se întâmplă aceeași ciuruire a sufletului. Pentru două ore, Moldova toată mi s-a părut o închisoare. Iar acest penitenciar mi s-a părut o platformă de tot ce înseamnă: uman, curaj, dăruire, forță și căldură omenească”, spune Nelly Cozaru, regizoare/invitată.

asdrfgtyhui

Dacă anterior se realizau scenarii despre viața deținuților, organizatorii au pregătit un spectacol de proporție, în care aceștia evoluează pe scenă, fiind un semnal că merită șansă de a fi incluși în societate. Acest spectacol a fost realizat în cadrul Proiectului Uniunii Europene „Sprijin acordat sistemelor de Executare, Probațiune și Reabilitare în Moldova” (EUTAP 4).

qwe45678

„Deținuți pe viață?! – eu nu știu dacă așa ceva a fost făcut undeva, integral deținuți pe viața să fie implicați într-o piesă de teatru. Raportul dintre populația Moldovei și numărul deținuților pe viață este prea mare în comparație cu alte țări. Am vrea să schimbăm atitudinea societății față de acești oameni, am vrea prin acest proiect să transmitem un semnal de alarmă, că nu se poate să abandonăm oamenii, să punem cruce pe ei. Trebuie să le dăm o șansă”, precizează Mihai Fusu, conducătorul Centrului de Arte ”Coliseum”.

aqwsert

În curând, piesa shakespeariana Hamlet va fi jucată de cătră cei 11 deținuți pe viață de la Rezina și pe scena de la Teatrul Național „Mihai Eminescu”. Spectacolul de la Rezina este susținut de Proiectul Uniunii Europene „Sprijin acordat sistemelor de executare, probațiune și reabilitare în Moldova”, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Misiunea Norvegiană de Experți pentru Promovarea Supremației Legii în Moldova (NORLAM). De asemenea, a contribuit și Centrul de Arte „Coliseum”, împreună cu Ministerul Justitiei și Departamentul Instituțiilor Penitenciare.

Autor: Cristina Zeamă

Foto: Nicolae Pojoga, Alexei Gurduza

Video: Alexei Gurduza

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2020 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.