print
O seară de lectură cu poetul român Claudiu Komartin
03.10.2017
475

Este poetul generației 2000 ce promovează literatura basarabeană și susține procesul cultural al spațiului românesc. Poeziile sale au fost traduse în peste 15 limbi. Claudiu Komartin activează și ca publicist, scriind articole, eseuri, traduceri în publicațiile din România. Prima carte a publicat-o la nici 20 de ani.

Claudiu a avut întotdeauna o foarte bună receptare, au existat și contestări, din fericire în Moldova avem mai puțină categorisire pe grupări literare decât în România. Ne bucurăm pentru că de câte ori a venit în Chișinău a acceptat să acorde timp și pentru întâlnirile cu noi. Mi-aș dori ca în orice loc unde există o grupare mare de oameni de literatură, să fie un poet la fel de altruist ca Claudiu, la fel de dispus nu doar să-și împărtășească poezia cu ceilalți, dar să și susțină procesul cultural atât de mult cum o face el, a spus moderatoarea Cenaclului Republica, Monica Stănilă.

Publicul a fost unul selectiv, iubitorii de literatură, profesori și tineri care trăiesc cu dragostea față de carte. Înainte de a începe lectura, Claudiu a făcut o introducere și a povestit experiența scrierii ultimei cărți, care va fi lansată în Chișinău la Librăria din Centru.

În urmă cu aproape 2 ani, mie și unui coleg ni s-a propus să scoatem antologii, ceea ce pentru niște poeți tineri e complicat și provocator, fiindcă este vârsta în care nu ești convins că ai ajuns în punctul de a publica cărți recapitulative. Întâmplarea a făcut ca să răspundem în momentul acela cu nu, pentru că credeam ca nu am scris destulă poezie valabilă și rezistentă. Până la urmă am ajuns la o soluție de compromis și anume ca acest volum să fie o colecție, care să cuprindă ceea ce am scris eu mai valoros în deceniul acesta. Am ales ca antologia să fie invers cronologică, adică să înceapă cu lucrurile cele mai noi pe care le-am scris. Poeziile le-am pus sub titlul 12 secunde până la dispariția luminii, a împărtășit cu publicul poetul.

A urmat lectura propriu-zisă, autorul a început cu o poezie care se numește Crampa și cearcănul. Opera Lui Komartin a trezit ascultătorilor emoții diferite, ceea ce au demonstrat comentariile făcute după încheierea lecturii.

Uneori poeții pot să-ți citească din 2, 3 culegeri și simți note comune, un registru comun se identifică, dar aici într-o singură plachetă am observat o gamă atât de policromă, multi-aspectuală. Este motivant mai apoi să citești detaliat poeziile, a spus Sergiu Orehovschi, un participant al întâlnirii.

Poezia contemporană este o schimbare, prezintă perioada de după război în care se observă dezlănțuirea lăuntrică ce transmite sentimente, emoții ,învățături, viața, dragoste, îndemnări, încredere în sine, poezia care transmite o întreaga istorie a omenirii. 

Marina Casian

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2018 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.