print
Renumitul arhitect și profesor în conservarea patrimoniului arhitectural, Stefano Francesco Musso a venit la Chișinău cu o lecție deschisă
14.06.2018
15

În deschiderea evenimentului, reprezentantul Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova a spus că: „Mulţumesc tuturor celor prezenţi, au acceptat invitaţia şi au venit să creăm lucruri frumoase în ţara noastră, să promovăm şi să protejăm patrimoniul nostru cultural. Deja de câteva luni, au fost organizate foarte multe evenimente consacrate patrimoniului nostru cultural, proiecte şi activităţi la acre lucrăm asiduu pentru a ne putea mândri de ţara şi patrimoniul nostru.”

Stefano Francesco Musso a prezentat amploarea spectrului de oportunități pentru dezvoltarea abilităților, crearea locurilor de muncă în domeniul IT, cercetării științifice.

De asemenea acesta a vorbit despre design și producția industrială generată de un proces încă riguros din punct de vedere științific de conservare, reabilitare și promovare a patrimoniului imobil, ilustrând măsura în care acesta poate contribui la dezvoltarea sustenabilă și consolidarea capacităților profesionale.

La eveniment nu au fost prezenţi doar restauratori sau actuali/viitori arhitecţi dar şi tineri dornici de a afla mai multe detalii despre perspectivele conservării patrimoniului imobil.

Prezentarea arhitectului a fost în limba italiană, dar a fost asigurată traducerea fiecărui moment în limba română.

Marco Gemmer, Șef Adjunct al Secției Operațiuni a Delegației Uniunii Europene la Chișinău în deschiderea evenimentul a intervenit cu o scurtă introducere.De asemenea, la eveniment cu un discurs în faţa celor prezenţi a venit Excelența sa Ambasadoarea Valeria Biagiotti care a precizat: „Este o oanoare să particip la acest eveniment organizat în cadrul proiectului twinning finanţat de  Uniunea Europeană şi implimentat de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Republicii Molodva în parteneriat cu Ministerul Bunurilor, Activităţilor Culturale şi Turismului al Republicii Italiene. Protagonistul din această zi are o experienţă bogată în spate, fapt pentru care cei prezenţi au marea posibilitate să afle detalii uimitoare, benefice oricăruit tip de om, vârstă, etc.”

Precizăm că Stefano Francesco Musso și-a dedicat cariera studierii diferitelor aspecte ale patrimoniului arhitectural și urban: în calitate de arhitect și cercetător, a studiat metodele de construcție tradiționale și materialele de arhitectură, patrimoniul imobil din zonele rurale, precum și modul de conservare și reglementare a transformării acestora în vederea asigurării durabilității lor.

Totodată este autorul mai multor publicații și manuale, cum ar fi „Reabilitarea și conservarea clădirilor istorice. Ghid practic pentru sondaje și diagnostice” (Recupero e restauro degli edifici storici. Guida pratica al rilievo e alla diagnostica) și „Tehnici de restaurare” (Tecniche di restauro).

Menţionăm că Muzeul Național de Artă a Moldovei a fost gazda acestui eveniment inedit, locul fiind o completare a subiectului discutat la conferinţă. 

 

Reporter: Tatiana Munteanu

Foto: Alex Gurduza

 

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2019 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.