print
Tineri originari din Moldova premiați la Festivalul Vienez de Artă
29.07.2019
1323

Pe 22 iunie 2019, în cadrul evenimentului de decernare al premiilor, trei dintre moldovenii înscriși în concurs s-au învrednicit de premiile Viena International Arts Festival (VIAF):

Ion Breahna - locul III la categoria B2

Sergiu Zdanski - premiul II la categoria B2

Magdalena Andritcaia - premiul II la categoria B2.

După cum afirmă tinerii, participarea la aceasta competiție a fost o experiență de neuitat pentru aceștia și foarte utilă, reușind în decursul unei săptămâni să-și sporească performanța prin participare la diverse masterclass-uri și workshop-uri de dans.

„Am depus un efort mare ca să venim pregătiți și să impresionăm plăcut și Viena ne-a plăcut mult”, a declarat Sergiu Zdanski, tânărul balerin a ținut să mulțumească  pe această cale și conducerea Republicii Moldova pentru că i-a asigurat biletele de călătorie.

„Artiștii, cei care au participat la aceasta competiție au avut ceva de câștigat, inclusiv încredere în forțele proprii - lucru extrem de important pentru viitorul lor ca dansatori”, a declarat coreografa Susanne Kirnbauer, președinta juriului VIAF.

Și după cum a menționat Sophia Li, președinta Festivalului la deschiderea galei de premiere (Dance Gala Award Performance): „Scopul nostru, când am pus la punct acest festival a fost sa construim o punte de legătura între diferite națiuni și culturi. Dansul  fiind o buna metoda de comunicare interculturală”.

Cel care a promovat inițiativa de participare a tinerilor dansatori din cadrul Colegiului Național de Coregrafie din Chișinău, este Talentatul balerin basarabean, Mihail Sosnovschi, pedagog in cadrul Academiei de Balet din Viena și membru al Wiener Staatsopernballetts.

Primul moldovean care a participat la acest concurs, chiar la prima ediție a acestuia, a fost nimeni altul decât Mihail Sosnovschi. Tânărul balerin a cucerit aurul în 2001.

„Eram student și aveam emoții enorme, fiind față în față cu colegi la fel de buni ca mine din 27 de țări ale lumii. Dincolo de emoții, eu sunt o persoana căreia îi place să se afle pe scenă, viața mea e acolo, de aceea mi-a plăcut să ies pe acea scena și să-i cuceresc cu performanța mea. Plus, îmi doream să ajung undeva cu ceea ce fac. La doua luni după ce am luat aurul, eram deja angajat la Teatrul de Operă și Balet din Viena. Festivalul acesta mi-a purtat noroc, de aceea fac tot posibilul să deschid și altor talente astfel de uși cum mi-au fost mie la început deschise” își amintește actualul profesor de dans.

Aceasta serie de evenimente culturale s-au desfășurat pe parcursul unei întregi săptămâni și este organizat sub patronajul Primarului orașului Viena, Dr. Michael Ludwig în parteneriat cu European Dance Association, New Century Exchange Association, Vienna Insurance Group Wiener Stadtische, SAM ș.a.m.d.

Viena International Arts Festival (Festival Vienez de Artă) este un eveniment cultural internațional, mult așteptat, ce oferă posibilitate dansatorilor din întreaga lume să se afirme pe marile scene ale lumii.

Ana Hodinitu

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2020 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.