print
Phumzile Mlambo-Ncguka, adjuncta Secretarului General ONU, directoarea executivă UN Women: „Avem nevoie ca toți oamenii, indiferent de vârstă, gen sau origine să-și unească forțele pentru promovarea egalității de gen”
12.06.2017
186

În prima zi a misiunii în Republica Moldova, directoarea executivă UN Women, Phumzile Mlambo-Ncguka, a participat la lansarea obiectului de artă „Pentru un viitor luminos", instalat în parcul central din orașul Căușeni. Obiectul de artă reprezintă un triplu cub, format din oglinzi, care se rotește și reflectă razele solare de jur împrejur.

În discursul său, directoarea executivă a apreciat contribuția semnificativă a supraviețuitoarelor violenței - campioanele pozitive - , care au ajutat multe alte femei din or. Căușeni, dar și din întreaga țară să facă primii pași spre o viață fără violență. „Felicit campioanele pozitive pentru curajul lor de a sparge tăcerea și pentru acțiunile lor în combaterea violenței față de femei și fete. Sunteți modele demne de urmat, întrucât dvs. arătați cum femeile pot sparge stereotipurile și combate practicile dăunătoare", a declarat Phumzile Mlambo-Ncguka.

Nicolae Gorban, președintele raionului Căușeni, a subliniat, de altfel, că în orașul Căușeni tot mai multe femei își cunosc drepturile, grație colaborării dintre femeile supraviețuitoare ale violenței, organizațiile internaționale, societatea civilă și autoritățile publice. „Deși Moldova și-a îmbunătățit legislația, este trist să constatăm că încă există o rată alarmantă de cazuri de violență în familie. Vă mulțumim, UN Women, pentru căldura care ați adus-o astăzi, și nu doar astăzi, în orașul nostru", a punctat Nicolae Gorban, în timp ce a oferit o scrisoare de recunoștință directoarei executive a UN Women.

Valentina Geamănă, una dintre campioanele pozitive, care a depășit ani de violență și a deschis un centru de adăpost pentru femei, ce suferă de violență domestică, a menționat că femeile din Moldova ar trebui să se mobilizeze și să se unească pentru a pune capăt violenței. „Să le spunem femeilor și fetelor din Moldova că ele nu sunt singure", a spus Valentina Geamănă.

În cele din urmă, doamna Phumzile Mlambo-Ncguka a purtat o discuție interactivă cu tinerele și tinerii care au promovat o viață fără violență în timpul Campaniei internaționale „16 Zile de Activism împotriva violenței în bază de gen", în perioada 25 noiembrie - 10 decembrie a anului trecut. Aceștia au împărtășit modul în care s-au implicat în promovarea drepturilor femeilor și impactul activităților lor.

Conform statisticilor naționale, 63 la sută dintre femeile din Moldova au avut parte de cel puțin o formă de violență - fizică, psihologică sau sexuală - din partea partenerului lor. Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women Moldova) a testat o nouă abordare, bazată pe implicarea supraviețuitoarelor violenței în 2016. În rezultat, peste 1000 de femei din diverse comunități din Moldova au făcut primul pas în căutarea serviciilor de sprijin, pentru a putea ieși din cercul vicios al violenței.

Directoarea Executivă a avut, de asemenea, o consultare cu reprezentantele societății civile din R. Moldova. Phumzile Mlambo-Ncguka a reiterat importanța parteneriatului dintre societatea civilă și UN Women pentru combaterea normelor sociale existente și îmbunătățirea cadrului legislativ. Mai mult decât atât, în timpul întâlnirii cu doamnele deputate din Parlamentul RM, doamna Mlambo-Ncguka le-a felicitat pentru votul, aproape unanim, al Legii nr. 71, prin care, pentru prima dată în istorie, se introduce cota de gen de reprezentare minimă de 40 la sută a ambelor genuri pe listele de candidați ale partidelor politice și la formarea Guvernului.

„Pentru a avea o Planetă 50-50 până în 2030 avem nevoie ca toți oamenii, indiferent de vârstă, gen sau origine să-și unească forțele pentru promovarea egalității de gen", a spus în încheiere directoarea executivă UN Women.

Vizita doamnei Phumzile Mlambo-Ncguka în R. Moldova are loc în contextul vizitei sale oficiale în Europa de Est și Asia Centrală.

Credit fotografii: UN Women Moldova/ Ramin Mazur

 

 

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2018 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.