print
Maria Dulgher: „Eu am venit în China după răspunsuri, dar m-am ales cu mai multe întrebări”
26.01.2018
1685

Pentru protagonista noastră, China este a 5-a țară în care este studentă. Timp de 3 luni, Maria a învățat a vorbi și limba chineză, iar adăugător cunoaște încă 5 limbi, printre care Engleza, Rusa, Germana, Franceza și limba Poloneză.

„China are o cultură unică. Pentru mine ea a fost o experiență extrem de colorată. Am avut o paletă întreagă de trăiri: de la simțul de împlinire în sânul unei naturi care îți taie respirația până la frustrare și nervi în unele momente de aglomerație stradală sau probleme cu internetul. Însă, China a fost o experiență extrem de necesară pentru mine. Eu aveam nevoie să mă călesc. Să învăț că oamenii pot fi într-atât de diferiți, încât altă opțiune decât să mă conformez și să mă adaptez pur si simplu nu am. Să aflu că există un alt ritm de viață, un alt mod de gândire și acțiune, iar după aceea să îmi schimb atitudinea față de lucrurile care nu îmi sunt pe plac sau mă irită, învățând să mă prețuiesc fiecare moment frumos.” 

În urmă cu vreo 4 ani, pe când făcea primul ei schimb de experiență (din România a plecat în Polonia), spune ea că a fost destul de greu. Acum însă, făcând studii în limba engleză la universitatea din Germania, tot ce a făcut e să schimbe țara. I-a fost mult mai ușor decât dacă ar fi învățat în chineză. 

În ceea ce privește sistemul de învățământ, sunt două lucruri importante care trebuie să fie abordate atunci când compar mai multe țări: nivelul de adaptare al materialului și profesorilor la realitățile prezentului și metodele folosite pentru a pregăti un om de ceea ce se va întâmpla după porțile școlii sau universității. În acest sens, China, ca și Republica Moldova are un sistem învechit, dominat de influențe comuniste și tradiționalism ferm. Chinezilor, ca și moldovenilor nu le este cultivată gândirea critică și creativitatea, ci este încurajată învățarea pe bază de memorizare. De aceea, China este una din țările cu cei mai mulți olimpici la științele exacte, dar cu un singur partid la guvernare de la fondarea Republicii Populare Chineze în 1949."

„Germania pune foarte mult accent pe dezbateri, discuții, proiecte în grup, acestea fiind considerate esențiale pentru dezvoltarea personală și profesională. În România nu prea am avut proiecte în grupuri, acolo fiind încurajat mai mult lucrul individual. În schimb am avut profesori cu o pregătire foarte bună care erau gata oricând să ofere explicații detaliate la un anumit subiect. Sistemul de învățământ din Polonia este în plină dezvoltare, dar organizarea lucrurilor poate fi îmbunătățită acolo. După toată experiența mea pot spune că nu există școli bune sau rele, fiecare din ele pune accent pe cultivarea valorilor considerate necesare anume în societatea în cauză și fiecare din ele are loc de mai bine.”

La capitolul cultură și mod de viață, atunci Maria a rămas foarte impresionată. „Toată lumea a auzit de așa-zisul miracol chinezesc. El chiar există. Chinezii muncesc enorm de mult. Ei își construiesc țara cu o viteză neverosimilă. Dacă m-aș întoarce peste un an în Shanghai, nu aș recunoaște multe din locurile cu care m-am obișnuit. Mai mult de atât, saltul Chinei la nivel tehnologic depășește orice nivel de așteptare. În timp ce Germania luptă din greu pentru protecția datelor cu caracter personal, nemții încă preferând cash-ul altor metode de plată, în China deja de ani buni nu ai nevoie de portmoneu sau card atunci când mergi la magazin - totul se face prin telefon.”

 

 Cultura chineză se bazează pe o mulțime de paradoxuri. Încă înainte de a ajunge în China, se întreba cum e posibil ca una dintre cele mai mari puteri comerciale din lume să aibă sate rupte de lume cu oameni ce trăiesc la limita sărăciei, ca chinezii să fie controlați în permanență și totuși ei să se simtă liberi în țara lor. „De asemenea, mă întrebam cum se face că fenomene contrastante ca budismul și comunismul să coexiste fără conflicte majore. Eu am venit în China după răspunsuri, dar am căpătat și mai multe întrebări. China m-a marcat și m-a făcut să percep altfel lucrurile. Fiind inspirată de ceea ce am văzut acolo, am creat un vlog în care povestesc mai în detaliu observațiile mele.”

„Din punct de vedere cultural, chinezii sunt un popor foarte pașnic. Ei vor încerca să tolereze și să rezolve pe cale amiabilă înainte de a intra într-un conflict direct. Asta în condițiile în care China are 56(!) de etnii culturale, iar teritoriul Chinei include 5 autonomii regionale și două regiuni cu statut special (Hong Kong și Macao).”

 „Ceea ce ar trebui să învățăm de la Chinezi este să ne răsuflecăm mânecile și să ne apucăm să lucrăm împreună, cot la cot, fără să așteptăm că poate cineva va veni să dea cu bagheta magică și să ne rezolve problemele în locul nostru.”

 

Dacă fiecare dintre noi are o frică atunci când ne aflăm într-o ţară străină, atunci tânăra noastră spune că cea mai mare temere a sa era legată de bucătăria chinezească. „Eu intenționat nu mâncam chinezesc înainte. Nu puteam suferi sosul de soia sau tofu. Îmi amintesc că în primele zile când am ajuns în China mă gândeam ce aș putea mânca aici ca să pot supravețui. Mâncarea era prea dulce sau picantă (sau ambele în acelaşi timp), gătită în tone de ulei și cu foarte multe ingrediente stranii pentru mine. În China chiar și McDonalds-ul e diferit de ceea ce știm în Occident.”

Maria spune că i-a luat ceva timp să se obișnuiască să nu atragă atenția gălăgiei permanente în locurile publice (chinezii sunt oficial cel mai gălăgios popor pe care l-a cunoscut vreodată aceasta), la claxonările permanente pe stradă, la oamenii care mănâncă zgomotos și scuipă în public. Spune ea, oamenii sunt cei cu care te obișnuiești cel mai greu în această țară.

„Să mă adaptez în calitate de student străin nu mi-a fost greu deloc deoarece am destulă experiență, cred eu, în acest sens (China estea 5-a țară în care învăț). Dar am avut și momente neplăcute pe care nu le pot înțelege nici până astăzi. De exemplu, în China profesorul este considerat autoritate până într-atât, încât practic nu ai voie să îl contrazici. Iar eu am făcut-o. L-am rugat să ne argumenteze motivul pentru care trebuia să scriem un test neanunțat, fapt prin care cumva l-am jignit, iar acest lucru s-a răsfâns mai apoi asupra comunicării mele cu el și asupra notei mele finale.”

Deși experiența ei în China e pe terminate, Maria a pus câteva din lucrurile încercate acolo într-un vlog început recent. Se numește ai_vlog. Link youtube AICI!

„Tot ce am experimentat în China a avut un impact puternic asupra mea. În fiecare zi descopeream ceva nou despre mine, precum și despre oamenii și mediul din jurul meu. Aveam într-atât de multe povestit și totodată, eram conștientă că cu timpul amintirile acestor trăiri se vor uita. Vlogul s-a născut din dorința de a împărtăși experiența mea cu alți oameni.”

 Maria spune că este foarte impresionată de obiceiurile chinezilor, iar asta încă din prima zi de când a ajuns în China. Astfel, prin intermediul filmulețelor video, aceasta încearcă să transmită câteva din observațiile ei în ceea ce privește modul de viață al chinezilor.

 În filmulețul de mai jos, Maria ne propune să urmărim cum se parchează corect mașinile în interiorul unui templu, cât de variat poate fi street food-ul chinez și încă multe altele.

Într-un alt video, tânăra povestește despre orașul Shanghai care ascunde o mulțime de locuri incredibile. De asemenea, despre contraste, orașe fantomă, măritiș și cel mai mare Starbucks din lume!

Întâmplări, momente frumoase zici că a avut cu carul, dar totuși ea ne-a mărturisit că i-a lipsit foarte mult un lucru în China - liniștea. De aceea, recunoaşte că cele mai frumoase amintiri pe care le-a sunt legate de natura de acolo, care este pur și simplu superbă. „Îmi amintesc că în una din călătoriile pe care, apropo, am ales să o fac în perioada Festivalului de Toamnă când foarte mulți chinezi merg în călătorii și e foarte aglomerat, după o întreagă încâlceală cu transportul public, așteptări în coadă ca să cumpăr bilete, confuzii în încercarea mea de a comunica în chineză și urcat de mii de scări prin munți, am ajuns la un templu unde se așezase liniștea și unde aveam impresia că timpul s-a oprit. Atunci am înțeles că nu trebuie să îmi fac concluzii despre această țară doar după tot ceea ce se întâmplă în orașele mari. China poate fi foarte diferită.”

La întrebarea: În ce condiții te-ai întoarce în Republica Moldova? Tânăra ne-a răspuns că ea nu şi-a pus niciodată problema întoarcerii ei condiționate în Republica Moldova. „Probabil, m-aș întoarce și mâine dacă aș considera că e momentul oportun. În cazul meu nu este vorba despre situația politică și socială nefavorabilă sau circumstanțe neprielnice. Moldova nu este nici pe departe o țară pierdută așa cum consideră unii, ăsta fiind motivul pentru care ei nu s-ar întoarce acasă. Moldova este o țară în tranziție socială, culturală și politică în care, într-adevar, există corupție și decizii incorecte care se propagă în timp. Nouă ne ia prea mult timp această perioadă de tranziție, inclusiv pentru că oamenilor le este frică de ce se va întâmpla după." 

 Motivul pentru care Maria colindă lumea se pare că este însuși nevoia de flexibilitate, mobilitate și putere de decizie în propriile ei alegeri. „Probabil acesta este motivul pentru care eu colind lumea și caut răspunsuri la întrebări. Pe de altă parte, cine a spus că îți poți ajuta țara numai în cazul în care locuiești în ea?”

Reporter: Tatiana Munteanu

Sursă foto: Arhivă personală

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2019 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.