print
Primul tânăr din diasporă care și-a anunțat intenția de a candida la alegerile parlamentare din Republica Moldova
09.04.2018
708

NICOLAE GALEA: „PRIORITATEA MEA SUNT MOLDOVENII DIN STRĂINĂTATE ȘI INTERESELE LOR, PE CARE VREAU SĂ LE APĂR”

- Ce experiență aveți în viața politică italiană?

- Sunt un militant al Partidului Democrat din Italia, foarte activ pe social media și am participat la numeroase inițiative naționale, unde am avut posibilitatea să-l cunosc pe liderul, Matteo Renzi, al cărui sunt un mare admirator. Cu toate acestea, trebuie explicat faptul că Partidul Democrat italian este foarte diferit de cel din Republica Moldova, însă până la urmă, eu optez pentru vectorul european al Republicii Moldova.

- Sunteți prima persoană din diasporă care și-a manifestat dorința de a participa la alegerile parlamentare din toamnă. Ce v-a determinat să faceți acest pas?

- Da, cred că eu sunt primul. Mă gândesc să fiu independent dar nu exclud un sprijin din partea unui partid din țară. Este pentru prima dat când moldovenii, vor putea să trimită în parlament pe cine doresc ei și eu îmi doresc să-i reprezint în patrie. Va fi o onoare pentru mine, deoarece cunosc bine realitățile și viața de migrant.

- Ce program electoral aveți? 

Sunt mai multe teme care doresc să le abordez: conturi curente bancare speciale pentru rezidenții moldoveni în străinătate, în condiții speciale, condiții favorabile pentru tinerii care doresc să se întoarcă în Moldova, deoarece legătura cu tara trebuie sa fie menținută strâns, promovarea culturii și limbii române printre cei plecați, condiții de dezvoltare aici și acasă și multe altele. 

- Veți reuși? 

- Voi depune eforturi maxime pentru a schimba ceva, chiar dacă va trebui să lupt cu politicienii de acasă. Totuși prioritatea mea nu este să lupt cu cineva. Prioritatea mea sunt moldovenii din străinătate și interesele lor, pe care vreau să le apăr.

- Care este mesajul Dvs. pentru cetățenii noștri care locuiesc și muncesc peste hotarele Republicii Moldova?

- Moldovenii din străinătate trebuie să fie reprezentați de o persoană care știe bine ce înseamnă să trăiești departe de casă, într-o țară care nu este întotdeauna prietenoasă cu migranții, dar totodată legea electorală oferă o bună reprezentare a italienilor în străinătate și pot să afirm că sunt familiarizat cu practicile lor, care protejează interesele concetățenilor care trăiesc în alte țări. Această lege ne oferă o oportunitate importantă: să rămânem puternici, nu doar cu votul, ci și cu un reprezentant propriu de legătură cu Moldova. Sarcina mea va fi aceeași: să-i protejez pe cei care sunt în străinătate în Parlamentul Republicii Moldova. 

Interviu de Aliona Purci

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2019 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.