print
La săniuş
11.01.2019
2103

 Acel „la săniuş” este însoţit mereu de istorioare pe care le purtăm cu drag în memorie, pentru că „viteazul de lemn” este de necontrolat uneori. Şi nici mâina fracturată sau bătaia primită de la mama pentru nasul „julit” nu este un obstacol pentru a te vedea cu prietenii a doua zi- „la săniuş”.

 Crescând uităm să mergem cu colinda sau să cinstim venirea unui nou an cu o urătură, dar atunci când zăpada acoperă pământul, iarna de parcă ne îndeamnă să ne jucăm din nou de-a fulgii de nea. Acest articol este despre cei care mai fac omuleţi de zăpadă şi mai înalţă turnuri de nea.

Despre cum s-a înălţat omuleţul de nea în curtea familiei Pascari:„De câteva zile s-a lăsat o ninsoare abundentă peste noi. Ne lipsise zăpada de Crăciun, de Anul Nou, dar iarna îşi ia revanşa şi ne acoperă până şi sufletele cu albul ei. Curăţând zăpada prin curte,pentru a face măcar câteva cărăruşe în jurul casei, care ar uşura un pic deplasare, am observat că zăpada e numai potrivită pentru a face o babă de zăpadă, pe care de mulţi ani nu am mai ,,plămădit-o”. Aşa că am purces la treabă. Am căutat locurile unde zăpada e mai densă şi am început să rostogolesc bulgări mici de zăpadă, care după vreo 3-4 rostogoliri, se făceau destul de mari. În acest fel, am făcut prima minge de zăpadă, apoi au urmat altele două. Punându-le una peste alta, am obţinut o babă de zăpadă. Pentru a părea mai simpatică,am echipat-o pe măsură.”, ne-a povestit Daniela Pascari, studenta în anul doi a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţe ale comunicării în cadrul Universităţii de Stat din Moldova.

Zoe este numele „domnişoarei de nea” din curtea familiei Turculeţ,  „plămădită” cu multă căldură de studenta aceleaşi facultăţi precum şi Daniela Pascari, Beatrice Turculeţ şi prietenul ei Cătălin Loseţchi.

Acest articol nu este despre oameni de nea, este despre oamenii de nea din noi. Acest articol este un îndemn „la săniuş”, un îndemn „la a fi mai calzi”  în pofida temperaturii de afară: să nu ne întroienim sufletele, distanţându-ne de ce este frumos şi sfânt; să avem mâinile reci şi inimile calde.


Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2019 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.