print
Brâncuşi de Cuhneşti: Alexei Vidrașco
19.05.2017
3518

Alexei Vidrașco are 26 de ani și, după câțiva ani buni de studii la Chișinău, unde a învățat sculptura la Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”, iar apoi la Academia de Muzica Teatru și Arte Plastice, a revenit la Cuhnești, satul său de baștină, unde și-a creat propria lume, o lume pe care nu are de gând să o abandoneze, în pofida presiunilor financiare și a celor care nu-l înțeleg.

wsedrty

Alexei Vidrașco i-a avut în calitate de profesori pe Ioan Grecu, Octavian Romanescu, Iurie Canașin, fiind influențat decisiv în formarea sa profesională de opera lui Constantin Brâncuși. A fost premiat la concursuri de sculptură și a reușit să expună, alături de sculptori consacrați, în Moldova și Polonia. 

fegrhty

Casa lui Alexei Vidrașco, una bătrânească, este amplasată la marginea satului. De pe prispa casei lui Alexei Vidrașco se deschide un peisaj cu multă verdeață și… poezie – un imaș cu râulețe mici, după care urmează Rezervația „Pădurea Domnească”. Este un loc deja îndrăgit de o serie de artiști din Moldova și străinătate care au venit la taberele și festivalurile de creație organizate de sculptorul Vidrașco, care spune despre spațiul său de la Cuhnești că este „plin de energie” și că e unul „aproape de Dumnezeu și de natură”.

frgthytuykio

dfghjkl

Este profesor la Școala de Arte din Cuhnești, instituție care i-a avut ca discipoli pe chitaristul Alex Calancea și cunoscuta soprană Valentina Nafornița.

fbyjukil

Este dornic să aducă la Cuhnești, în cadrul unor proiecte de cultură și artă, cât mai mulți artiști și să fondeze aici un muzeu de artă veche. Recent, în perioada 5-9 mai, Alexei Vidrașco a organizat „atelierul deschis” la care au participat câțiva tineri artiști plastici, printre care Petru Glavan, Nata Minu, Pavel Obreja, Dorin Nebunu și Ana Maria Donica. Iar în cadrul festivalului de artă pe care intenționează să-l organizeze la vară are de gând să realizeze un proiect ambițios cu Alex Calancea – să formeze o simbioză între muzică și sculptură.

rftgyh6u7i8o

dfrgthj

Autor: Eugen Urușciuc

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2018 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.