print
Revelația Festivalului de Pâques din Aix-en-Provence, violonista Alexandra Conunova
25.05.2017
602

Violonista Alexandra Conunova a inițiat „ArtaVie” – o fundație de caritate în Chișinău pentru susținerea elevilor de la Liceul „Ciprian Porumbescu”. Artista originară din Moldova și stabilită în Elveția deține titlul onorific de „Maestru în Artă”. Alexandra este de părere că un artist reușește să-și construiască în timp cariera prin intermediul muncii și a destinului.

dftgyhujikol

- Alexandra, ai fost desemnată revelația Festivalului de Pâques din Aix-en-Provence. Ce alte detalii importante ar trebui să cunoască oamenii despre tine?

- „Am mai cântat la acest festival, în cadrul concertelor tineretului. Și după trei ani de colaborare, directorul festivalului Renaud Capucon m-a programat și de data aceasta cu Filarmonica „Teatro Regio di Torino” și Gianandrea Noseda - ceea ce a fost un gest de mare apreciere și încredere. Festivalul a reprezentat recunoștința talentului și a muncii mele de ani de zile. Aprecierea mea ca solistă recunoscută de cei mai mari și cunoscuți soliști ai scenei internaționale. Cariera unui artist se construiește în timp și doar prin intermediul muncii și a soartei.

De altfel, Alexandra este inițiatoarea Fundației de Caritate „ArtăVie” în Chișinău. Fundația este orientată pentru susținerea tinerelor talente ale fostei mele școli unde am învățat Liceul „C. Porumbescu” și a persoanelor defavorizate din instituțiile medicale din Chișinău. Mai mult de  atât, bursiera Fundației „ArtăVie” a primit o vioară pentru a se folosi timp de trei ani. În rest, Alexandra este mămica unui băiat de cinci ani, locuiește în Elveția si este un om ca fiecare altul, cu zile mai bune si mai puțin bune

- Cum e să te naști în R. Moldova și să ajungi să cucerești scenele mari ale lumii?

- Este foarte plăcut să duci tradiția țării și a familiei mele prin decenii mai departe, și să o faci cu atâta succes. Îmi iubesc țara, pământul, limba, oamenii, mâncarea…etc. Cred că publicul meu poate să audă în sunetul meu de vioară răsăritul și apusul soarelui moldovenesc, aerul cald al străzilor în toamna târzie. Aș vrea să cred în aceasta.

fegrhujik

- Ce alte premii valoroase ai obținut până acum și de care ești mândră?

- Premiul I la concursul „Joachim” în 2012 la Hannovra, atunci fiul meu avea trei luni și a fost cu mine pe tot parcursul. Am avut o evoluție spectaculoasă la concursul „George Enescu” și „Tchaykowski” la Moscova. „Tchaykowski” a fost un concurs extrem de greu și de o enormă responsabilitate. Am stat și am cântat pe scena unde au evoluat cei mai mare giganți ale muzicii clasice. Am avut norocul să evoluez pe parcursul carierei alături de: Valerii Gergiev, Yurii Bashmet, Gianandrea Noseda, Theodor Currenztis, Renaud Capucon și mulți alții. Concursul a fost vizionat de mai mult de 10.000.000 de oameni! Și am revenit cu medalia de bronz. Cred că pot s-o spun fără rușine - țara are cu cine să se mândrească.

grhujik

fegyhuji

- Cine sunt oamenii care stau în spatele succesului tău?

- Bunul Dumnezeu și îngerii mei păzitori. Părinții. Profesorii. Fiul. Și nu în ultimul rând, Eu. Este foarte important să crezi în tine. Forța interioară și dorința de a ajunge mai departe prin obstacole și greutăți. Totul  se răsplătește cu plăcere și fericire, mulțumind vieții pentru oricare încercare care mi-a dat puteri să merg mai departe.

gwrhjklo

- Cine totuși te inpiră, cine e idolul sau muza ta din lumea muzicii clasice?

- Mulți. Încerc să învăț de la fiecare muzician de valoare, artist, poet. Citesc… cât pot. Poezia mă inspiră. Îmi dă aripi, mă face fericită. Lacul și munții pe care-i văd de peste fereastra mea. Cam asta.

vfghjk

- Un mesaj pentru cei care sunt la început de cale în a „îmbrățișa” vioară.

- Iubiți ceea ce faceți. Nu pierdeți speranța. Lucrați până cadeți jos de oboseală. Nu pierdeți timp. Dumnezeu nu e orb, iar viața întotdeauna vă va răsplăti. Motoul meu a fost întotdeauna: „Mai bine să încerc și să regret, decât să regret că n-am încercat”, povestește violonista Alexandra Conunova pentru Stiripozitive.eu.

Prestațiile spectaculoase ale artistei la diferite concursuri de muzică clasică de talie internațională pot fi urmărite AICI. 

Cristina Zeamă

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2018 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.