print
Crâmpei din biografia pictorului contemporan, Gheorghe Lisiţa
28.12.2018
2626

Începutul nu era deloc ușor, dar Gheorghe Lisiţa îşi dorea să picteze la fel de bine ca şi colegii săi mai dotaţi.

Sub îndrumarea maestrului Andrei Mudrea, tânărul pictor părea să prindă şi el aripi. Lucra în fiecare seară, iar numărul de schiţe prezentat drept lucrul săptămânal deseori depăşea numărul limită, ajungând la o sută de lucrări. Colegii au început să devină curioşi ca mai apoi să se alăture şi să picteze toţi împreună.

Mai apoi obosit de viaţa de cămin şi numeroase gazde, Gherghe Lisiţa se stabileşte cu traiul în Academie.

Academia nu oferea mai mult de doi, trei oameni drept modele, aceştia având poze standarde. Însă Gheroghe Lisiţa nu a reuşit niciodată să se încadreze în limite şi standarde, iar oamenii străzii devin materie primă indispensabilă în procesul de creaţie.

Stabilit oficial cu traiul, la al treilea etaj al Academiei, Gheorghe Lisiţa urmează să-l cunoască pe profesorul, Anatol Ghimpu, care-l va călăuzi până şi la lucrarea de licenţă.

Gheorghe Lisiţa este omul dedicat totalmente picturii, iar ascensiunea sa plină de greutăţi niciodată n-a fost privită de pictor drept un temei pentru a ceda, ci dimpotrivă pentru a lucra mai mult. Împreună cu soţia sa, Veronica, cultivă dragostea faţă de artă şi copiilor.

 

 

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2019 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.