print
Luceafărul pe nume Eminescu
15.01.2019
2054

Pentru a omagia cea mai importantă voce poetică din literatura română, după cum a fost considerat de cititorii români şi de critica literară postumă Mihai Eminescu, Biblioteca Naţională a Moldovei, a organizat o expoziţie cu operele sale.

În posesia bibliotecii se află un număr de peste 1500 de opere ale marelui Eminescu. La fel biblioteca dispune de numeroase materiale ce cuprind critică literară sau opere dedicate autorului. Însă ceva cu adevărat încântător se află în blocul II al bibliotecii, în departamentul „Carte rară şi veche”:

o   Manuscrisele facsimile ale poetului în trei volume, cu suportul Academiei Române, donate de Eugen Simion. Manuscrisele fiind găsite de Titu Maiorescu în cerdacul unei case.

o   Ediţia bibliofilă de poezii, tipărite în timpul vieţii poetului, la Bucureşti, 1919. Coperta cărţii fiind din piele roşie din safian, aceasta fiind îngrijită de Perpessicius.

o   Cartea „Luceafărul”, în care sunt prezentate traducerile operei eminesciene în 14 limbi (inclusiv găgăuză, arabă, germană, engleză, italiană). Cartea fiind tipărită în 1985, ca un an mai târziu să fie donată de Nistor Vornicescu, mitropolitul Olteniei, cu autograful acestuia.

o   „Poezii” tipărită în 1964, fiecare poezie fiind ilustrată Ligia Macovei, graficiană, pictoriţă şi colecţionară de artă.

o   Cartea cu poveşti şi nuvele eminescieni ai anilor `40

o   O colecţie de cărţi în miniatură cu operele eminesciene, cărţile de aproximativ 5 cm. aflându-se în cadrul expoziţiei de la Muzeului Naţional de Carte. Muzeul aflându-se în blocul II al bibliotecii

o   Cele mai vechi ediţii ale operei lui Mihai Eminescu din cadrul Bibliotecii Naţionale a Moldovei, datează din 1884, la Soci, cărţile fiind îngrijită de Titu Maiorescu.

Fericita ocazie de a ne apropia de cărţile  unice, enumerate anterior, a făcut posibil să atingem la propriu diferite perioade istorice ale operei eminesciene. De aceea ar trebui să profităm din plin de această ocazie nu doar în zilele cu date marcante. Astfel reuşim să vedem cărţile din spatele unor cărţi şi sufletele din spatele unor rânduri.

Cea de a 169 așa zisă „renaștere” a emeritului poet Mihai Eminescu unește ca de fiecare dată iubitorii de frumos cu recitaluri de poezii, interpretări de piese și expoziții de cărți eminesciene. Echipa Știri Pozitive de asemenea îi urează poetului un sincer la Mulți Ani și mulțumiri pentru „istoria” pe care a scris-o acesta.

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2019 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.