print
Augustina Renița-Mirjol: „Includ în lucrările mele elemente tradiționale românești pentru a le transmite celor dragi de acasă că mă gândesc la ei”
01.02.2019
723

De unde pornește pasiunea dumneavoastră pentru pictură?

Am început să cultiv pasiunea pentru pictură în perioada în care am frecventat școala de arte pentru copii „Sciusev” din Chișinău. Prin abordarea pluridisciplinară a artei, dascălii din această instituție mi-au descoperit un univers fascinant. La rândul lor, părinții mei au alimentat această dragoste pentru frumos. Am crescut într-un mediu în care am fost înconjurată de operele marilor artiști plastici basarabeni.

 

Cum ați început activitatea/cariera de pictoriță?

Odată cu absolvirea Sorbonei (facultatea de Drept Internațional) am activat și activez în continuare în domeniul asigurărilor. Însă aspirațiile artistice au fost suficient de puternice încât să ajung absolventă a Universității Oxford (specialitatea Istoria Artei). Cunoștințele practice le-am căpătat în atelierul parizian al maestrului André Fisch, specializat în studiul tehnicilor clasice de pictură. Chiar dacă am continuat să pictez, debutul artistic îl asociez cu prima mea expoziție la Londra anul trecut.

 

Care este sursa dumneavoastră de inspirație?

Mă inspiră, mai întâi de toate, armonia pe care o găsesc în natură și în operele pictorilor olandezi. Apreciez lucrul migălos care te invită la meditație și te rupe din vâltoarea zilelor. Includ adesea accesorii și elemente tradiționale românești în lucrările mele pentru a-mi stăvili dorul de casă și pentru a le transmite celor dragi de acasă că mă gândesc la ei. Oamenii perseverenți, luminoși și cu o dragoste mare de viață sunt deopotrivă o sursă importantă de inspirație.

 

Ce mesaje doriți să transmiteți prin lucrările dumneavoastră?

În viața de toate zilele am un ritm mai mult decât trepidant, specific unei metropole și marilor corporații.  Încerc să redau o stare de calm, de beatitudine și de echilibru în lucrările mele.

 

5. Care este publicul țintă al dumneavoastră?

Nu cred că vizez un anumit public, căci fiecare percepe o lucrare prin prisma emoțiilor sale și ale bagajului cultural. Pictez în funcție de inspirație și de ceea ce îmi dictează inima.

 

Este cunoscut faptul că urmează să participați la expoziția „Art Capital“ organizată la Grand Palais. Cu ce tablouri veți participa?

Una dintre condițiile stabilite de juriul și organizatorii evenimentului a fost numărul de lucrări pe care un participant poate să le prezinte - o singură lucrare în format mare și una de dimensiuni mai modeste. Din considerente vizuale am ales să expun o singură lucrare. În ce privește subiectul, prefer să păstrez surpriza până în ultimul moment. Despre această lucrare pot spune doar ca a fost premiată.

 

Care sunt cele mai semnificative realizări ale dumneavoastră?

Nu obișnuiesc sa contabilizez sau să enumăr reușitele mele, căci îmi place să cred ca orice lucru poate fi oricând ameliorat. Rămân fidelă ideii că pictura e mai întâi de toate o experiență senzorială. Iar atunci când o lucrare de-a mea provoacă o emoție sau o asociere plăcută, percep acest lucru ca o reușită.

 

Reporter: Ana Fomov 
Imagini: Arhiva personală

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2019 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.