print
„Pictez ceea ce simt și simt ceea ce pictez”
21.05.2019
986

La 20 de ani, Irina Robuleț s-a remarcat în domeniul picturii, participând la numeroase concursuri naționale și internaționale. Aceasta a obținut succese remarcabile în cadrul „Olimpiadei republicane de Arte Plastice”, plasându-se pe locul II, iar la concursul republican de desene „Talentul nu ia mită. Integritatea în imagini”, pictorița a luat premiul mare. Irina a reușit să se afirme și pe arena mondială, participând la expoziția internațională „Stop violența” din China și în cadrul Concursului de artă din SUA. Totuși, cea mai valoroasă reușită a sa este considerată expoziția de grafică „Cultura – ecou al veșniciei”, prezentată la Biblioteca Publică Raională „Dimitrie Cantemir” din Ungheni. Cele 25 de lucrări expuse au avut ca scop promovarea valorilor culturale universale, ele fiind adevărata creație a omenirii.

– Cum ai descoperit această pasiune pentru pictură?

Pasiunea pentru pictură am descoperit-o datorită surorii mele, care desena foarte frumos. Văzând cum pictează, mi-a apărut dorința să încerc și eu, ceea ce mi-a plăcut mult și m-a determinat să mă dezvolt în acest domeniu.

Ce persoane ți-au marcat parcursul creativ, și te-au motivat să-ți dezvolți potențialul?

Prima persoană care mi-a marcat parcursul creativ a fost profesoara mea de arte plastice, care m-a motivat să mă înscriu la Școala de Arte. Ea mi-a observat potențialul și m-a îndrumat să-l promovez. O altă persoană care a avut un rol semnificativ în dezvoltarea mea este profesoara de la Școala de Arte, Diana Ciubotari-Viziru, de la care am îndrăgit stilul meu de lucru preferat — grafica.

– Ce semnifică pentru tine pictura și cum ai defini rolul acesteia în viața ta?

Îmi este foarte greu să redau în cuvinte ce semnifică pictura pentru mine. În primul rând, este o modalitate de exprimare a gândurilor și emoțiilor, în al doilea rând este un mijloc de dezvoltare personală și anume a abilităților creative, de imaginație. Aceasta joacă un rol major în viața mea, permițându-mi să privesc lumea reală din altă perspectivă.

– Care sunt sursele tale de inspirație?

Sursele mele de inspirație sunt propriile emoții, pictez ceea ce simt și simt ceea ce pictez. Nu mă inspir niciodată de la alte picturi. Unica sursă de inspirație este natura. Ea-mi generează cele mai originale și profunde idei.

– Creația cărui pictor te impresionează cel mai mult?

Poate că pare un pic ciudat, dar nu am un idol anume. Admir lucrările mai multor artiști, atât clasici, cât și contemporani.

– Ai menționat anterior că abordezi o tehnică deosebită în materialele tale. Cum ai înțeles că această tehnică ți se potrivește cel mai mult?

Tehnica pe care o abordez este una foarte complicată, deoarece necesită mult timp și răbdare, însă, în pofida acestui fapt, îmi este foarte apropiată sufletului. Cu cât depui mai mult efort într-un lucru, cu atât îl prețuiești mai mult. Am înțeles că mi se potrivește această tehnică deoarece este mai deosebită de celelalte și foarte apreciată de oameni.

– Cât de mult te influențează critica vizitatorilor expozițiilor și a experților în domeniu?

Critica nu mă afectează prea mult. Nu toți sunt în stare să-mi înțeleagă lucrările, deoarece nu au experiență în domeniu. În schimb, critica experților este foarte importantă pentru mine. De la ei pot învăța multe lucruri utile și mă pot perfecționa.

– Ai o lucrare la care ții într-un mod special?

Fiecare artist are lucrarea sa preferată, a mea se numește „SAKURA”, pe care am pregătit-o pentru expoziție. Această lucrare ilustrează cultura japoneză, desenată în stil grafic, în tuș și pix negru. Japonia este una din țările preferate, pe care vreau să o vizitez.

În ce constă apogeul creației? Consideri că el poate fi atins?

Eu nu știu dacă vreodată voi atinge apogeul creației mele, consider că ea nu are margini. Chiar dacă studiez acum în domeniul economic, am ca scop dezvoltarea în domeniul artei în continuare, ea devenind o parte din viața mea.

Imagini: Arhiva personală

Autor: Doina Buruiană

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2020 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.