print
Inaugurarea Primului Centru Regional de Formare pentru Bibliotecari la Leova
20.02.2013
1610

Programul Novateca și Biblioteca Publică Raională Leova au inaugurat, la 12 februarie 2013 primul Centru Regional de Formare pentru bibliotecari, care face parte din rețeau-pilot de biblioteci a programului. Centrul va oferi cetățenilor din Leova acces gratuit la internet și servicii moderne și inovatoare de informare în bibliotecă precum și instruire pentru bibliotecarii din raioanele Hâncești, Leova și Cahul.

Panglica de inaugurare a noului Centru a fost tăiată, în comun, de către reprezentantul Ministerului Culturii, Dina Ghimpu, șeful adjunct al misiunii diplomatice a SUA la Chișinău, Kara McDonald, reprezentantul Fundației Bill & Melinda Gates, Sandra Fried, și Președintele Raionului Leova, Efrosinia Grețu. La eveniment a participat și Margareta Timofti, Prima Doamnă a Republicii Moldova, precum și alți lideri ai comunității.

Prin intermediul programului Novateca, Centrul Regional de Formare din Leova, creat în incinta bibliotecii publice raionale, este dotat cu calculatoare moderne și echipamente periferice pentru a facilita instruirea personalului bibliotecilor din regiune și oferi servicii moderne de informare cetățenilor. Bibliotecarii și trainerii Centrului au beneficiat de instruire, organizată de Novateca, pentru a-și dezvolta abilitățile de formator și cunoștințele în domeniul IT. Astfel, mai mult de 30 de bibliotecari din 16 sate ale raioanelor Hâncești, Leova și Cahul vor benefica de instruire pentru a putea utiliza noile calculatoare în beneficiul comunităților.

Festivitatea de inaugurare a Centrului Regional de Formare creat în incinta Bibliotecii Raionale din Leova este primul eveniment de acest gen și deschide seria de inaugurări în cele 12 raioane selectate  pentru modernizare. Pe parcursul anului 2013, programul Novateca va colabora cu 68 de biblioteci raionale și sătești din raioanele Ungheni, Soroca, Orhei, Leova, Ceadîr-Lunga, Căușeni, Telenești, Călărași, Hâncești, Cahul, Drochia și Taraclia, șase dintre care vor găzdui Centre Regionale de Formare pentru bibliotecari. În acest an, bibliotecile publice selectate pentru rețeaua pilot vor fi echipate cu aproximativ 300 de computere şi echipamente periferice. Pînă la finalizarea etapei-pilot a programului, aproximativ 350 de mii de cetățeni ai Moldovei vor avea acces gratuit la servicii de Internet.

"Bibliotecile din Moldova intră acum într-o etapă nouă de dezvoltare", a declarat Prima Doamnă, Margareta Timofti. "Biblioteca publică împreună cu administrația publică locală, partenerii internaționali și locali și-au reunit forțele pentru a aduce cetățenilor de la Leova accesul liber la Internet, la instruire, și sprijin pentru dezvoltarea profesională continuă a bibliotecarilor. Acest parteneriat puternic va facilita schimbarea în comunitățile din Moldova" a continuat Prima Doamnă.

Guvernul Republicii Moldova a oferit un sprijin puternic programului Novateca. Viceministrul Culturii, Gheorghe Postică, a declarat că viitorul oricărei țări se bazează pe calitatea infrastructurii sale educaționale și culturale și a salutat contribuția bibliotecarilor și programului Novateca la modernizarea bibliotecilor din țară și dezvoltarea comunităților locale.

Programul Novateca este parte a Inițiativei Global Libraries a Fundației Bill & Melinda Gates care se concentrează pe facilitarea accesului populației la informație și calculatoare prin intermediul bibliotecilor publice. Etapa pilot a programului Novateca, implementată de IREX în cooperare cu Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), va evalua oportunităţile de facilitare a accesului populației la informație și mijloacele tehnologiilor informaționale în Republica Moldova prin intermediul sistemului existent de biblioteci publice.

Novateca.md

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2020 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.