print
Festivalul de redescoperire a muzicii clasice basarabene „ARC-muzical-istoric”, ediţia a II-a
17.01.2018
831

ARC muzical-istoric, proiectul independent de redescoperire, conservare și difuzare a unui segment din patrimoniul istoric, intelectual și cultural în dispariție al Republicii Moldova - muzica clasică de la începutul/jumătatea sec. XX, revine cu două concerte de muzică clasică basarabeană.

Soliștii instrumentiști cu renume mondial Ami Flammer, Hélène Dautry, Ionel Streba, Elise Bachour, Rita Namorado, dirijorul Nicolas Kruger și creatorul proiectului, pianista originară din Chișinău, Ecaterina Baranov, vor evolua în regim de voluntariat, relevând tradiția și cultura populară într-un aspect academic: durerea cântului doinit, frumusețea horei, nebunia oleandrei în forme de muzică clasică simfonică.

Primul concert va fi însoțit de proiectarea unui documentar muzical, filmat cu ajutorul Ambasadei Franceze în Republica Moldova, în cadrul turnelului rural „Lelița Franța Joacă Sârba Moldovenească". În vara anului 2017 un grup de francezi au interpretat primele concerte de muzică clasică din istoria a 7 localități din Moldova.

Din vicisitudini istorice și politice, manuscrise și partituri publicate din arhivele și bibliotecile Moldovei  s-au pierdut sau deteriorat, multe opere rămânând menționate doar în lucrările teoreticienilor; nu se reeditează practic nimic; înregistrările audio din arhive se demagnetizează puternic devenind incomprehensibile; atenția interpreților față de această perioadă artistică lipsește; nu există acces la informație în mediul virtual. O parte semnificativă din patrimoniul cultural basarabean este pe cale de dispariție.

Proiectul independent și nefinanțat ARC muzical-istoric, creat de pianista Ecaterina Baranov, care activează de mai mulți ani în Franța, are ca scop revelarea acestor probleme și atragerea muzicienilor europeni pentru soluționarea lor.

Partener al proiectului Asociația pentru Integrare a Migranților (Paris).

Echipa ARC-Muzical-Istoric

Date de contact:    tel: +33 781 93 85 93

arc.muzical.istoric@gmail.com

            facebook:  https://www.facebook.com/brises.musicales

              twitter :   https://twitter.com/ArcMusical

 

 

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2019 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.