print
Lansarea cărţii „SPERANȚA ȘI DESTINUL UNUI CRONICAR”
26.02.2018
1015

Evenimentul va avea loc la 28 februarie 2018, ora 14.00, Sala de conferințe „Alexe Rău", blocul central, (str. 31 August 1989, nr. 78 „A"). 

În bibliografie sunt incluse toate publicațiile protagonistului în revistele „Moldova", „Femeia Moldovei", „Limba Română", „Viața Basarabiei: serie nouă", în ziarele „Tinerimea Moldovei", „Literatura și arta", „Moldova suverană" etc. Biobibliografia conține 5291 de descrieri bibliografice, 441 de reportaje arhivate, 43 de titluri de emisiuni literare incluse în „Fonoteca de Aur a Radioului Național". Lucrarea este destinată diverselor categorii de beneficiari: oameni de creație, cercetători științifici, lucrători în domeniul culturii,, scriitori, bibliotecari, studenți etc., tuturor celor interesați de creația și activitatea lui Nicolae Roibu, Omul pentru care promovarea culturii este o prioritate.

La eveniment vor participa scriitori, actori, interpreți, ziariști, bibliotecari.

Nicolae Roibu, supranumit „ cronicar al vieții culturale, cu sensibilitate și receptivitate de seismograf", s-a născut la 5 ianuarie 1958, în s. Mândâc, r-nul Dondușeni. A studiat la Facultatea de Jurnalism a Universității de Stat din Moldova. Activează în calitate de redactor la Radio Moldova (1980-1990), la revista „Glasul Națiunii", la cotidianele naționale „Flux" și „Timpul". Din iulie 2013 este reporter la Agenția Informațională de Stat MOLDPRES.

A debutat în literatură cu povestirea „Mama"(1977). Editorial debutează în 1987, cu volumul de nuvele și povestiri „Calea spre nume". În 1991 editează culegerea de publicistică literară „Focul din verb", fiind una dintre primele cărți tipărite în grafia latină. Urmează cărțile „Primăvara demnității noastre", „Cei care au fost...", „Să vă spun ce s-a-ntâmplat", „Cei care sunt...", „Să vă spun ce-am mai aflat..., „Spovedanii de Vineri", „Lumini și umbre-n ceas de taină", „Artiști și țărani", „Nevoia de oameni", „Speranță și destin", „Insectarul vesel".

„ Nicolae Roibu, anunțat ca un prozator de talent, „...este iute de picior, îi merge mintea tot cu o iuțeală de invidiat și se află ...în chiar miezul activității culturale" (acad. Mihai Cimpoi).

"Nicolae Roibu...publicist original, inedit, inconfundabil" (Anatol Ciocanu).

„ ...Dacă vreți să înțelegeți cine este Roibu, imaginați-vă publicistica noastră fără el și o să observați ce gaură mare o să rămână în lipsa lui" (Andrei Strâmbeanu) .

Membru al Uniunii Jurnaliștilor din Moldova (din 1985), al Uniunii Scriitorilor din Moldova (din 1993), al Uniunii Scriitorilor din România (din 1994).

A fost distins cu medalia „Meritul Civic", ordinul „Gloria Muncii", este deținătorul multiplelor premii și diplomelor de merit.

 

 

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2019 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.