print
Ziua Internațională a Francofoniei în Republica Moldova
16.03.2018
897

Pentru a inaugura seria de evenimente organizate în acest context, Ambasada Franței în Republica Moldova, Agenția universitară a Francofoniei și Alianța Franceză din Moldova au organizat vineri, 16 martie o conferință de presă comună.

În cadrul acestei conferințe, Excelența Sa Domnul Pascal Le Deunff, Ambasadorul Franței în Republica de Moldova, însotit de reprezentanții Alianței franceze din Moldova (AFM) și Agenției universitare a Francofoniei (AUF), a anunțat principalele evenimente desfășurate în țară cu această ocazie.

Astfel, publicul va putea participa la evenimente dintre cele mai diverse, precum concursuri, seri de film, seri gastronomice, seminare și ateliere, menite să dezvăluie publicului din Republica Moldova valențele culturilor și civilizațiilor franceze și francofone.

Printre aceste evenimente, notăm :

A 17a ediție a Festivalului Filmului Francofon, organizat de AFM, care se va desfășura în perioada 19-25 martie la Centrul Cultural Odeon și care va debuta în ziua de luni 19/03, la ora 18.00, cu proiecția filmului « Dalida ». Timp de o săptămână, peste 11 filme vor fi proiectate cu sprijinul Ambasadei Franței în Republica Moldova, TV5 Monde, Insitutul Francez, Orange Moldova, JC Mont-Fort, Le Bridge DutyFree și Inghețata Sandra ;

marți 20/03: lansarea revistei «l'Année Francophone Internationale 2017/2018 » publicată de Agora francophone, care va avea loc la Biblioteca Națională a Moldovei, la ora 15.00 ;

miercuri 21/03: proiectul « Goût de France » se va desfășura în restaurantele  Jeraffe si Osho bar&kitchen începând cu ora 19.00. Doua meniuri inspirate din gastronomia franceză vor fi propuse publicului.

joi 22/03: Atelierul « Noile tehnologii și dinamica pieței muncii » organizat de Agenția universitară a Francofoniei începand cu ora 15.00 în Sala senatului a ULIM (Vlaicu Pârcălab, 52)

vineri 23/03: Vizita Excelenței Sale Domnului Pascal Le Deunff, Ambasadorul Franței în Republica Moldova, împreună cu Doamna Monica Babuc, Ministrul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, la liceul bilingv I. L. Caragiale din orașul Orhei și liceul Gheorghe Asachi din Chișinău, unde vor întâlni profesori și elevi

marți 27/03: Ceremonia de înmînare a premiilor francofoniei organizată de Agenția universitară a Francofoniei, în colaborare cu Ambasada Franței și Alianța Franceză și cu sprijinul Ambasadei României la Chișinău, Ambasadei Poloniei la Chișinău, a Delegației Walonia-Bruxelles International și a numeroaselor întreprinderi francofone. Evenimentul se va desfășura la Cinematograful Odeon și va începe la ora 17.00, fiind onorat de prezența D-nei Monica Babuc, Ministrul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova  și desfășurându-se sub înaltul patronaj al acestui minister. Premiile vor recompensa participanții înscriși din toată țara la două concursuri naționale, unul de creare de carte poștală și altul de clip video, desfășurate pe parcursul lunii martie sub genericul « Vivre ensemble » (Să trăim împreună).  

Pe lângă cele menționate mai sus, o multitudine de evenimente sunt organizate în această perioadă în școlile, liceele, universitățile din Republica Moldova. Aceste întâlniri reprezintă pentru elevi, profesori și studenți ocazia de a practica limba franceză, dar și oportunitatea de a sărbători valorile francofone care îi unesc, printre care respectul pentru diversitate și importanța cunoașterii limbilor străine. 

 

 

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2019 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.