print
Ziua Internațională a Cămășii Ucrainene, marcată la Chișinău
17.05.2019
960

Evenimentul a fost desfășurat în Scuarul Catedralei și pe strada pietonală Eugen Doga (Chișinău), a reunit circa 100 de participanți din diferite localități, care au marcat Ziua Internațională a Cămășii Ucrainene împreuna cu ucrainenii din toată lumea. La eveniment au fost prezenți invitați speciali – reprezentanții Parlamentului Republicii  Moldova, Biroului Relații Interetnice, corpului diplomatic și societății civile.

Evenimentul a inclus partea oficială. interpretarea cîntecelor și dansurilor ucrainene, precum și lansarea baloanelor în culorile steagului Republicii  Moldova și a Ucrainei.

Președinta Comunității Femeilor Ucrainene din Republica Moldova, Valentina Moraru, a relatat: ”Cămaşa tradiţională ucraineană este extrem de populară, apare pe podimuri în creațiile marelor artiști și pe străzile orașelor mici. Ea este un simbol al unității pentru comunitatea ucraineană, care a devenit un element care promovează libertatea, nu doar tradițiile. În această zi ucrainenii de pretutindeni își fac apariția în cămăși naționale pentru a serba Cămașa Tradițională și cultura, care ne unește. Ziua Cămășii noastre a devenit deja o frumoasă tradiție și pentru ucrainenii din Moldova. Prin susținerea Zilei Cămășii noastre, noi, membrele Comunității Femeilor Ucrainene din Moldova, dorim să promovăm valorile autentice ale ucrainenilor”.

Președinte al Asociației Tineretului Ucrainian în Moldova "ZLAGODA", Dmitrii Lecarțev, a comunicat: ”Asemenea evenimente culturale sunt importante pentru educarea tinerilor și formarea sentimentului de dragoste fața te cultura și istoria poporului nostru.  Noi dorim să atragem mai mulți tineri, care î-și pierd treptat identitatea datorită proceselor complexe, pentru a cunoaște valorile culturii noastre. De asemenea, dorim să contribuim la armonizarea relațiilor și consolidarea societății noastre multietnice.

Ucrainenii de pretutindeni  serbează, în fiecare an, în a treia zi de joi din luna mai, Ziua Internațională a Cămășii (tradiţionale) Ucrainene (Deni Vişivanki), care este un simbol național al ucrainenilor. Ideea acţiunii este că ucrainenii în aceasta zi poartă  Vîșivanka, pentru a demonstra stima și admirația pentru tradițiile lor. Ziua cămășii tradiţionale ucrainene a fost sărbătorită pentru prima dată în urmă cu unsprezece ani, la iniţiativa unui grup de studenţi. În această zi, în Ucraina, dar şi în ţările în care locuiesc etnici ucraineni, precum  România, Republica Moldova, Italia, Statele Unite ale Americii, Australia, Canada, Germania, Franţa, Turcia, și altele, se desfășoară activități de promovare a cămășii Vîșivanka, numită și Codul genetic al ucrainenilor.

Pentru detalii:

Valentina Moraru, Președinta CFUM, 069274446

e-mail: veronicamld@gmail.com 

 

 

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2019 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.