print
Promovarea Republicii Moldova în rândul avocaților din Roma: Oportunități economico-juridice și aspectele deontologice
19.07.2019
357

Evenimentul a fost deschis de Președintele Ordinului avocaților din Roma, Antonino Galletti, acesta a manifestat interesul pentru Republica Moldova și pentru alte viitoare colaborări într-o optică internațională.

Mihaela Gorban, responsabilă pentru afacerile economice și reprezentanță ai Ambasadei Republicii Moldova în Italia, a declarat că, în prezent, sunt estimați în jur de 250.000 de mii de moldoveni stabiliți în Italia care sunt buni lucrători. De asemenea, Republica Moldova este o țară cu numeroase oportunități economice și este deschisă pentru a dezvolta raportul economic cu Italia.

Sergio Capatti, Președintele Camerei de Comerț Italo-Moldave, a declarat că legătura și colaborarea dintre Italia și R.Moldova este importantă de interes comun. Comparativ cu anii trecuți, în prezent relația dintre cele 2 țări a devenit una transparență datorită și posibilității de a circula cu facilitate.

Coferința a avut drept scop de a promova cunoașterea Republicii Moldova în Italia în rândul avocaților din orașul Roma, dar și de a schimba anumite stereotipuri vizavi de Moldova și cetățenii ei. 

Aurica Danalachi, Președintele Asociației Tinerilor Moldoveni în Italia - O3M și moderatoarea conferinței, a declarat că această întrunire a fost extrem de importantă și așteptată: Sunt mai bine de 3 ani de când încercam să organizăm acest eveniment și am întâlnit numeroase dificultăți. Ceea ce a dus la insistența mea personală și a colegilor mei de Asociație în organizarea evenimentului, a fost cunoașterea subiectivă a Republicii Moldova prin prisma profesiilor pe care le au în Italia. În timpul studenției mele, pe când făceam stagierea în avocatură, de fiecare dată când întâlneam colegi avocați sau judecători și aflau că sunt moldoveancă îmi replicau că, cunosc o doamnă menajeră moldoveancă, sau că îngrijitoarea mamei lor este din Moldova, sau că reparația lor din casă a fost făcută de către niște moldoveni, niciodată nu auzeam mai mult de atât. De aceea mi-am propus să organizez o conferință în cadrul căreia Italia să cunoască Moldova printr-o altă prismă - cea juridica, de business, culturală, intelectuală".

Conferința s-a desfășurat la Curtea Supremă de Casație și este pentru prima dată când Republica Moldova a reușit să înregistreze un eveniment într-o instituție atât de importantă. În cadrul acesteia s-au înregistrat peste 100 de persoane interesate de Republica Moldova, printre care peste 50 de avocați. 

Ne-am bucurat de prezența Consolului Onorific al Republicii Moldova în Italia - Alessandro Signorini, de Cleophas Adrien Diploma - Coordonatorul grupului de lucru, migrație și dezvoltarea Consiliului Național pentru cooperare și dezvoltare  din Italia, de Mehret Tewelde- Executive officer a Forumuli economic Italia Africa Business Week, de Domenico Letizia – Președintele Institului de Cercetare Politică și Economică Internațională, reprezentanți ai CNA World, de rapper-ul stabilit la Roma Andrei Grigoriță și de alți conaționali de-ai noștri.

Conferința a fost organizată de către Asociația tinerilor moldoveni în Italia-O3M, Camera de Comerț Italo-Moldave și cu studiul legal Carbone-Fax Low Firm, în colaborare cu Asociația ANTI, Asociația Arengo Ratio, Unioncamere, partenerii media IREPI, imprese del sud si radio Atene sub patronajul Ambasei Republicii Moldova în Italia.

Lucia Vulpe

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2020 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.