print
Despre dialogul intercultural și valorizarea identității culturale, sfidând globalizarea - cu Olga Irimciuc
19.01.2018
626

Noutăți editoriale de la mii de kilometri. Cartea „Sfidând globalizarea" / „Sfidando la globalizzazione" a fost publicată în primele zile din ianuarie 2018 de editura Graphe.it, din Italia. Autoarea studiului este dr. Olga Irimciuc, profesoară de limba și literatura română la Școala Europeană din Varese, Italia.

Aspectele principale abordate se referă la realitatea multiculturală din școlile europene, dialogul intercultural, competente de comunicare, identitatea culturală etc.

Olga Irimciuc s-a născut în 1977, la Chișinău și a absolvit Facultatea de Litere a Universității de Stat din Moldova, unde a făcut și studiile de doctorat. Este doctor în științe. De mai mulți ani activează ca profesoară la Școala Europeană din Varese, unde sunt elevi de diferite naționalități, inclusiv români, de aceea subiectul integrării copiilor imigranților a fost obiectul mai multor discuții / interviuri pe care le-am avut cu Olga Irimciuc, la Chișinău. 

„Sunt traducătoare (română, italiană, rusă) și profesoară de limbă și literatură română. Am activat în aceste domenii în Republica Moldova și, în prezent, în Italia. Aceste activități corespund calificărilor obținute în Republica Moldova. Predam la Universitatea de Stat din Moldova. Îmi plăcea foarte mult lucrul meu. În afară de aceasta, lucram ocazional și ca traducătoare. Apoi am obținut, prin concurs, o bursă de studii de la Ministerul Afacerilor Externe al Italiei. Cunoșteam destul de bine limba și cultura italiană. Călătorisem anterior de două ori în această țară”, afirmă Olga Irimciuc, referindu-se la începutul parcursului său la Școala Europeană.

  

„Sfidând globalizarea” nu este prima carte a Olgăi Irimciuc. În 2009, aceeași editură - Graphe.it - a publicat o antologie de versuri ale lui Grigore Vieru, traduse de Olga Irimciuc în limba italiană - „Orfeo rinasce nell' amore” / „Făgăduindu-mă iubirii”.

Despre Olga Irimciuc putem vorbi și în contextul fenomenului autorilor (și traducătorilor) noștri stabiliți peste hotare. În Spania, cel mai cunoscut este scriitorul Andrei Langa, în Emiratele Arabe Unite - scriitoarea Elena Vizir, în Italia: Varvara-Valentina Corcodel (scriitoare, autoarea unor cărți de traduceri, dar și a unor cronici-memorii despre familiile deportate în Siberia), Tatiana Ciobanu, Claudia Lupaşcu etc.

Mai multe detalii despre carte puteți găsi aici:  

https://www.graphe.it/scheda-libro/olga-irimciuc/sfidando-la-globalizzazione-9788893720410-520047.html

 

Ecaterina Deleu

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2019 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.