print
Recomandarea Stelei Dănilă: 5 cărți despre femei puternice
15.04.2019
441

Femei care aleargă cu lupii, Dr. Clarissa Pinkola Estes

O carte de o mare profunzime, care nu poate fi citită decât lent, cu pauze de meditaţie şi cu un creion în mână. Prin intermediul unor poveşti pe care le prezintă, autoarea analizează diferitele ipostaze ale femeii şi pătrunde în adâncurile sufleteşti ale ei. Cunoaştem femeia asociată cu o lupoaică: puternică, viguroasă, plină de viaţă şi energie, loială, conştientă de teritoriul său, inventivă, dinamică.  Prin înțelegerea originii sălbatice, femeia se poate regăsi pe sine și poate trece cu mai multă ușurință peste dramele vieții de zi cu zi. Natura sălbatică înseamnă o altă dimensiune, aceea pe care doar femeia o poate recunoaște în ea însăși și pe care doar ea o poate hrăni.

Splendida cetate a celor o mie de sori, Khaled Hosseini

O carte pe care n-am lăsat-o din mână o noapte întreagă. Puternică, intensă, cutremurătoare şi cel mai important, adevărată. Khaled Housseini spune povestea a două femei afgane care duc o viaţă chinuită, dar care găsesc mereu forţă pentru a îndura toate nenorocirile. Nu vă povestesc conţinutul, dar e o lectură obligatorie ca să înţelegem mai bine realitatea cruntă care există încă astăzi în lume. La final o să mulţumiţi universului pentru viaţa pe care o aveţi.  “Asta-i soarta noastră, Miriam. A femeilor ca noi. Să îndurăm. Asta-i tot ce avem”.

 

Jane Eyre, Charlotte Bronte

O lectură obligatorie, despre una dintre cele mai puternice femei din istoria literaturii. Jane Eyre este o tânără care trece prin multe greutăţi în viaţă, după ce a rămas fără părinţi şi a fost crescută de o mătuşă rece. Este femeia care nu acceptă să fie restrânsă şi întreţinută, ea este propria persoană şi face tot posibilul să se descurce singură. Vocea ei este foarte puternică şi devine din ce în ce mai sigură pe ea, pe măsură ce paginile romanului se scurg. „Pot trăi singură, dacă demnitatea și împrejurările îmi cer s-o fac. Nu trebuie să-mi vând sufletul pentru a cumpăra fericire. Am o comoară interioară, cu care m-am născut, care poate să mă țină în viață când toate placerile din afară îmi sunt refuzate sau oferite la un preț pe care nu-l pot plăti.”

Floarea deșertului, Waris Dirie

Autobiografia super-modelului de faimă internaţională Waris Dirie. Toate evenimentele sunt autentice, bazate pe amintirile ei. O poveste adevărată şi extraordinară, ecranizată în 2009 într-un film de succes. Pe scurt, Waris Dirie a fugit de viața ei asuprită din deșertul african, pe când era doar o adolescentă, analfabetă și săracă, neavând asupra ei decât un veșmânt zdrențăros. În urma unei întorsături spectaculoase a vieții, a ajuns apoi în toate colțurile lumii, ca model de renume mondial și, finalmente, la New York, unde a devenit ambasador ONU pentru drepturile omului. O femeie care are totul, dar nu a uitat de unde a plecat. A înființat Desert Flower Foundation, menită să promoveze drepturile femeilor în Africa.

 

Eu sunt Malala, Malala Yousafzai

O altă carte despre o fată care a învins viaţa, regulile, regimul şi a făcut istorie. Cine este Malala? O fată simplă căreia îi place să-și trosnească degetele, să învețe limba engleză și să citească. Malala este vocea unui întreg popor care, de frică, a tăcut vreme de ani întregi. Malala este fata care, deși a fost împușcată de talibani, a încercat din răsputeri să supravieţuiască, pentru a-și duce la bun sfârșit misiunea pe această lume: de a promova educaţia în rândul femeilor. Și a reușit. A reușit să lupte cu oameni răi și periculoși, având o singură armă: inteligența.  Tânăra a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2014 , iar în prezent trăieşte în exil la Birmingham, UK.

Sursa foto: arhiva personală

Paulina Gușan

 

 

 

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2019 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.