print
Lecturi în vremea pandemiei de la Cristina Doba&Elibraria.eu
25.03.2020
1112

Vara în care mama avut ochii verzi” de Tatiana Țibuleac, o carte atât de puternică și încărcată emoțional...

O carte care stârnește un amalgam de sentimente - ură, dragoste, iertare, dispreț, pocăință, resemnare...

„Aceasta este cartea. Este povestea unei femei bolnave de cancer și a fiului ei, care ajungând într-un sat din Franța și își petrec acolo ultima vară. Nu am încercat să înmoi cuvintele. N-am compus scene inutile și nu am inventat adevăruri universale. Am încercat să fiu sinceră și să mă eliberez eu, în primul rând, de niște trăiri. Dacă și voi veți reuși același lucru citind-o, acesta va fi premiul meu cel mai de preț.
Nu vă speriați de boală, nu este tema principală a cărții. Cei câțiva oameni care au citit-o, mi-au spus că au găsit în ea și iubire, și speranță și niște răspunsuri la niște întrebări. Este ca o gutuie cartea mea – amară, știu, dar fără de care iarna va fi mai puțin colorată. Luați-o acasă și păstrați-o pe pervazuri.” - Tatiana Țibuleac

VINIL de Igor Guzun este o carte cu texte scurte despre Moldova, cu farmecul și paradoxurile ei, unde cele mai frumoase texte despre oameni sunt necrologurile” și unde „Învățătorii visează toată viața Creta, și doar elevii lor ajung acolo”. „VINIL” este o carte și despre copilărie, o vârstă la care „și câinele, și pisica sunt mai în vârstă ca tine”, atunci când „primii noștri bani au fost niște frunze galbene într-un portmoneu din hârtie de gazetă”.

Este o carte care pune ritmurile și vieții de azi pe un suport tradițional, ca de vinil, pentru a ne aminti despre lucrurile care contează cu adevărat: copii, dragoste și, de ce nu, Moldova, cu fascinația și idioțeniile ei.

O carte minunată, pe care o poți citi și reciti de câte ori vrei, scrisă cu o doză bună de umor și sinceritate care garantează o lectură memorabilă.

Labirint de Zina Zen, o carte ca un labirint, plin cu stări și emoții, pe care le descoperi citind versurile Zinei, versuri care trec prin tine și ajung direct la inimă.

„V-ați întrebat vreodată cum se leagă unii oameni între ei? Cu tot trecutul fiecăruia, cu greșeli, cu frici, cu vise, cu dezamăgiri, cu obiceiuri, cu planuri, cu locurile lipsă înăuntru, aceleași sau complementare. De ce unii oameni, care, aparent, nu ar trebui să știe unii de alții, se întâlnesc și nu se mai despart niciodată, în ciuda oricăror „nu au cum”.

Sau, de ceilalți, care au toate semnele de partea lor, se despart, neajungând nici măcar la ură.

Fiecare om e deosebit, unic și special.

Fiecare om face propriile alegeri.

Fiecare om are Labirintul său.” - Zina Zen

„Șoapte de nuc” de Ion Druță

Operele lui Ion Druță ar trebui să fie în fiecare bibliotecă din Moldova, e atât de al nostru, atât de măreț, atât de „melodios”…

„Când rândunica își face cuibul, când drumul prinde a

Toarce cărărușe, când mugurul își desface din fașă

Podoaba lui verde, atunci vine să mă vadă copilăria.

Vine încet, numărându-și pașii, ca să-I pară drumul

mai scurt. Vine cu o nuielușă subțioară, smulsă de tata

din gard, căci drumețului multe I se întâmplă. Vine cu

basmaua mamei așezată în jurul gâtului – vântul e vânt

și niciodată să nu-I dai crezare…”

„Moldova: oameni, locuri, bucătărie și vin” - o carte-album semnată de jurnalista Angela Brașoveanu și fotograful Roman Rybaleov. În această carte  e adunată toată Moldova, în poze cu oamenii  și locurile Moldovei, bucatele și vinurile Moldovei. Cartea aceasta e un deliciu, de culori, pofte și arome!

„Caldă, sentimentală, dar nemiloasă cu sine, bogată, dar fără să-și valorifice propriile bogății, pierdută mereu între termenii cotropit și eliberat, nostalgică, dar lipsită de memorie, conservatoare, dar gata oricând să îmbrățișeze ce e venit de aiurea ca fiind superior, mândră de propria istorie, dar adesea fără să-și cunoască numele propriilor străbunici, Moldova a ajuns să aibă o identitate atât de multiplo-multiplicată, încât pare că nu o mai are deloc…”

Cărțile pot fi găsite aici

Fotografii: Arhiva personală/Cristina Doba

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2020 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.